37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Comentarii la Regulamentul cu privire la reținerea impozitului pe venit

Comentarii la Regulamentul cu privire la reținerea impozitului pe venit

Comentarii la Regulamentul cu privire la reținerea impozitului pe venit Dispoziții generale Regulamentul cu privire la reținerea impozitului pe venit din salariu și din alte plăți efectuate de către patron în folosul angajatului, precum și din plățile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător pentru serviciile prestate și/sau efectuarea de lucrări (mai departe Regulamentul) a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.697 din 2...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Adrian spune:

  Mda nota asta cu persoane întreţinute este super detot

 2. Petru spune:

  Cei de la Fisc nu au de lucru, si de aia inventeaza cite ceva, ca asa sa nu adormim, de parca nu avem de lucru destul

 3. Cires Elena spune:

  Multumesc pentru articol, rog frumos autorul sa comunice informatia despre cazul in judecata cu avansul din salariu. ____
  In privinta intrebarii autorului, de ce Serviciul fiscal nu solicită informatia privind veniturile din care se efectuează reținerea conform art.90¹ CF mentionez, ca ei nu pot face aceasta, deoarece CF nu prevede asa obligatie a contribuabilului. Insa Serviciul Fiscal va oferi posibilitate cetatenilor sa declare aceste venituri benevol (vezi proiectul noului CET-14). ____ O obiectie la calificarea persoanelor intretinute – limitarea venitului de 9516 lei tine de oricare venit, nu doar cel impozabil.

 4. Veaceslav Ciobanu spune:

  Elena, multumesc pentru precizare, intr-adevar art.35 alin.(2) prin Legea din 11.04.2014 a fost expus intr-o noua redactie in care cuvintul „impozabil” a fost exclus (anterior a fost pus in aplicare din 01.01.2014, n-a trait nicio zi), modificare in igoare din 01.01.2014. Aceasta precizare este semnificativa!! Cazul cu constatarea venitului din avans pentru persoana fizica nu tine de un contract de munca, dar de un contract civil. Dar de la aceasta continutul nu se modifica.
  Privitor la declarararea veniturilor din care se efectueaza retinerea finala, modificarile in CET-14 nu rezolva problema, Serviciul fiscal va avea nevoie si de confirmarea acestor sume. Acest lucru poate fi facut numai de entitati si persoanele fizice vor fi purtate iarasi pe drumuri. Problema cere modificarea art.92 alin.(3), sa fie adaugat art.90.1, cred ca aceasta nu este o problema. Peste ceva timp se va ajunge la aceasta.

 5. sergiu spune:

  La.impozitarea personalor fizice care presteaza servicii in baza unui contract civil exista si varianta 4. Se va impozita valoarea contractului aplicinduse cotele din art. 15( 7%si 18%)fara a se imparti la 12 si indiferent in cate transe este platit valoarea contractului. Sunt curios ce va raspunde IFS.

 6. Cont spune:

  Consider ca IASL14 sa cam complicat, dar probabil ca e o chestie de deprindere. Este o vorba la rusi care se potriveste aici хотели как лучьше а получилось как всегда

 7. Ecaterina spune:

  Mulțumesc foarte mult pentru acest articol. Sunt explicate foarte bine unele puncte „capcană” din regulament. Mii de scuze dar chiar nu inteleg acest calcul- (2321,00 (25852,00/12) lei Va rog mult explicați-mi (2321,00 (25852,00/12) lei

 8. Adrian spune:

  Eu la fel am inteles ca si Sergiu aspectul impozitarii contractelor civile. Mai ales ca aceasta este expres scris si in regulamentul din punctul meu de vedere:
  51. ……”fără a fi divizat la numărul de luni în care se achită pentru serviciile respective”.

 9. Veaceslav Ciobanu spune:

  Pentru Ecaterina, a fost comisa o eroare in text, 25852 lei urmeaza sa fie citit 27852 lei si este limita venitului anual impozabil la cota de 7% persoane fizice conform art.15 lit.a) Cod fiscal.
  Abordarea propusa de Sergiu, Adrian – varianta 4 este logica. Suntem in asteptarea explicatiilor IFS.

 10. Ana spune:

  In privinta contractelor civile, sint de acord cu Sergiu. Am deseori astfel de contracte. In urma unor consultatii verbale oferite de fisc, retin impozitul pe venit reiesind din pragul anual (nu lunar) pentru 7% si 18%. Spre exemplu, in cazul unui contract civil semnat pe 2 luni la suma de 32000 lei, impozitul s-ar calcula astfel: 27852*7%+((32000-10%)-27852)*18%=1949.64+170.64=2120.28 lei. Indiferent in cite transe se achita. Astept si eu explicatiile actualizate ale fisc-ului.

 11. Aliona spune:

  In instructiunea privind completarea IALS14 scrie asa: în coloana 7 – numărul de luni în care venitul a fost îndreptat spre achitare (se completează numai în cazul achitării salariului). Autorul aici a scris ca in coloana data se inscrie numarul de luni pe parcursul carora persoana a fost angajata, ceea ce nu e corect, daca contabilului Ion i se indreapta spre achitare 1 luna, nu se scrie 12 cat a fost angajat, ci o luna. Deci destul de logic, desi cam consuma timp. Rog autorul sa revizuieasca instructiunea si sa prezinte argumente, daca e de acord cu abordarea mea.

 12. ghenadie negara spune:

  buna ziua. ca deobicei Guvernu cu buna stiinta sau fara face/ inventeaza fel de fel de rapoarte si informatii de prezentat la IFS la intima sa convingere, fara a tine cont de prevederile legale. ptr a va convinge, faceti o simpla comparatie intre informatiile „”cerute”” prin IALS14 si informatiile de prezentat conform art. 92(3). nu ca as fi „rau” sau „obraznik”, ori „melocinii” cum ar fi spus o altii, dar, conform art. 3(2) CF al RM „Actele normative adoptate de către Guvern, Ministerul Finanţelor, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat şi Serviciul Vamal de pe lîngă Ministerul Finanţelor, de alte autorităţi de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale, în temeiul şi pentru executarea prezentului cod, nu trebuie să contravină prevederilor lui sau să depăşească limitele acestuia.” Da, da: nu trebuie sa depaseasca limitele acestuia.

 13. Natalia spune:

  Buna ziua vreau sa intreb pentru ONG si AO impozitul de 23% si 4% asigurarea medicala pe care trebuie sa o achite Angajatorul e corect sa fie oprita din salariu brut al angajatului? Explicatia este ca ONG nu au venit de aceea aceste 27% se includ in salariu brut in contractul angajatului. Rog sa imi raspundeti cei care cunosc sigur cum e corect si ce spune legea, daca e posibil sa inscrieti si articolele pe care sa le citesc

 14. lilia spune:

  Buna ziua!
  Spuneti-mi va rog, in cazul unui muncitor sezonier care este angajat oficial in baza de contract dar doua luni lucreaza si una nu, pe lunile nelucrate i se acorda scutire sau nu?

 15. Ludmila Salaur spune:

  Buna ziua. Va rog mult sa-mi explicati o intrebare neclara. Pe luna ianuarie am avut un salariu calculat de 4000 lei si in plus patronul mia acordat tot in luna ianuarie un avans in suma de 1000 lei. S-a achitat salariul in luna februarie. Mi-au retinut din suma totala de 5000 lei (4000+1000) 4.5% asig. med(225lei) si 6% fond social(300lei). Apoi din 5000 – 300- 225 -1770(scutirea personala pentru luna ianuarie si februarie)=2705. Astfel suma data de 2705 se includea in cota imp. pe venit 7% , adica 31140/12 luni=2595, unde 2595x2luni=5190. Intrebarea mea consta in faptul daca e corect ca din AVANS tot mi sau retinut la fel ca si din salariu toate contributiile. Doar avansul acordat mie nu e un venit impozabil. Consider ca doar salariul meu de 4000 lei e venit impozabil!!! Cu mult respect Ludmila. Va rog mult sa ma consultati! Va Multumesc.

  1. Adrian spune:

   Avans la salariu este o plata prealabila (sau preventiva) a salariului (sa achitat mai inainte de termen o parte din salariu), respectiv tot este venit impozabil,din care se retine toate tipurile de impozit si cote.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...