37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Codul IBAN va fi implementat la efectuarea transferurilor naționale începând cu 01.01.2016

Codul IBAN va fi implementat la efectuarea transferurilor naționale începând cu 01.01.2016

24.04.20151.772 views Bancamea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Începând cu 1 ianuarie 2016, sistemul bancar din Republica Moldova va implementa codul IBAN (International Bank Account Number) la efectuarea transferurilor naționale, anunță comunicatul Băncii Naționale a Moldovei.

Acest pas important pentru asigurarea unor avantaje moderne ale transferurilor respective este prevăzut de modificările şi completările operate la Regulamentul cu privire la transferul de credit, aprobate recent de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei. Este cea de-a doua etapă a implementării acestui cod, prima vizând transferurile transfrontaliere.

Codul IBAN reprezintă un şir de caractere ce identifică, în mod unic, la nivel internațional, contul unui client la o instituție financiară prin recunoașterea de către orice sistem bancar operant în rețeaua SWIFT.

În scopul adaptării la noua practică, va exista o perioadă de tranziție. Astfel, până la data de 1 ianuarie 2017, băncile şi alte instituţii vor accepta documente de plată referitoare la conturi utilizate în baza codurilor IBAN, dar și documente ce vizează conturile existente în formula de până la implementarea codurilor în cauză.

Noile prevederi despre modul de utilizare, în derularea transferurilor naționale, a codului IBAN sunt orientate spre minimizarea erorilor, a timpului de procesare a datelor și reducerea costurilor serviciilor de transfer.

Codul IBAN aferent transferurilor internaționale a fost implementat în Republica Moldova în anul 2013. Conform registrului IBAN, codul pentru Moldova este constituit din 24 de caractere. El conține codul țării, identificatorul băncii și un șir de 18 cifre.

Exemplu cod IBAN: MD24AG000225100013104168

 

 

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Slava,Domnului,ca o sa intri in vigoare de la 1 ianuarie 2016 !!!…Precis,ca cineva din Guvern are sub „aripa” sa intreprinderile,ce se ocupa cu implimentarea diferitor programe si softuri…Dar,la noi,cei de rind,cineva sa ghindit???!!! Doar,pentru toate schimbarile in programe,e nevoie sa le achitam programistilor sume bunicele…Numai un an in urma am schimbat forma Ordinului de plata!!! Unde au fost „desteptii” acestea cu IBAN ul lor ???!!!!… R

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...