37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Codul fiscal: se prevede modificarea art.348

Codul fiscal: se prevede modificarea art.348

13.03.20171.263 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în RM va fi micşorată cu 30%.

Proiectul care prevede modificarea art.348 a Codului fiscal a fost votat în prima lectură în cadrul şedinţei Parlamentului.

Proiectul vine cu micşorarea cu 30% a taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în RM, deoarece acestea sunt cele mai mari stabilite în regiune. Totodată, poriectul de lege stipulează majorarea taxei pentru folosirea drumului de către autovehiculele înmatriculate şi neînmatriculate în RM, a căror masă totală, sarcina masică pe axă sau a căror dimensiuni nu depăşesc limitele admise, a menţionat Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă.

Astfel, conform modificărilor propuse la anexa nr.2 din Titlul IX a Codului fiscal, pentru microbusele şi autobusele neînmatriculate în RM, cu capacitatea de 9 locuri, taxa va constitui 18 euro pentru intrarea în ţară şi 28 euro pentru tranzitarea ţării, pe când normele în vigoare prevăd 25 euro şi, respectiv, 40 euro.

În acelaşi timp, pentru depăşirea sarcinii masice pe axă admise până la 2 t inclusiv, se va achita o taxă în sumă de 5,5 lei pentru fiecare tonă depăşită pe km, în loc de 1,1 lei, cum prevede Codul fiscal, iar pentru depăşirea sarcinii masice peste 2 t, taxa va constitui 11 lei pentru fiecare tonă depăşită, prevederile în vigoare ale Codului fiscal reglementând o taxă de 2,2 lei în acest caz.

Proiectul mai prevede că, în cazul în care statele cu care Republica Moldova a încheiat acorduri privind transportul rutier fără achitarea taxelor rutiere, dar percep aceste taxe contrar acordurilor, aferent autovehiculelor înmatriculate în statele respective, se va percepe taxa pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova conform nomelor generale stabilite.

Practica demonstrează că în pofida existenţei Acordurilor în domeniul transportului rutier, care prevăd scutirea în mod reciproc a oricărui tip de taxă rutieră, țările partenere nu totdeauna îşi onorează obligaţiile stipulate în Acorduri, se menţionează în nota proiectului.

Conform proiectului, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va informa, trimestria,l organul vamal despre statele care percep taxe rutiere contrar acordurilor încheiate.

Scopul iniţiativei legislative constă, pe de o parte, în stimularea folosirii infrastructurii Republicii Moldova de către autovehiculele străine, care intră sau tranzitează teritoriul ţării, iar pe de o parte, promovarea unei corelaţii juste între mărimea taxei rutiere achitate de către subiecţii impunerii şi pagubele produse de către aceştia, a dăugat Preşedintele Comisiei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...