37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNSM: zilele de sărbătoare nelucrătoare trebuie să fie remunerate

CNSM: zilele de sărbătoare nelucrătoare trebuie să fie remunerate

14.07.20151.670 views sputnik.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sindicaliștii propun inițierea procedurii de excludere din Codul Muncii a unei prevederi ce limitează dreptul lucrătorilor de a beneficia de remunerare echitabilă pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare. O decizie în acest sens a fost luată de către membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

În prezent, Codul Muncii stabilește că, în cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare coincid cu cele de odihnă săptămânale, salariul mediu pentru acestea nu se menține.

"Această prevedere contravine normelor dreptului internațional pe care țara noastră s-a angajat să le respecte ca urmare a ratificării", a declarat Ion Preguza, șeful Departamentului juridic al CNSM.

Printr-o decizie a sa din 2011, Curtea Constituțională a menționat că, "fiind instituite pentru binele întregii societăți, zilele de sărbătoare nelucrătoare nu trebuie să încalce dreptul persoanei la o remunerare echitabilă și la un nivel de trai decent".

Comentarii

  1. mariana spune:

    De ex luna mai cu 2 zile de sarbatoare dintre care 1 de sarbatoare nelucratoare si luna iulie tot cu 31 zile dar fara zile de sarbatoare. Salariul lunar in ambele luni e acelasi. Despre care neechitate vorbesc ei, si care drepturi nu se respecta. Conventia prevede ca din cauza sarbatorilor salariul sa nu fie mai mic, dar nu avea in vedere ca sa fie mai mare decit in lunile fara sarbatori

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...