37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNPF propune majorarea marjei minime de solvabilitate si modificarea dispersiei activelor asiguratorilor

CNPF propune majorarea marjei minime de solvabilitate si modificarea dispersiei activelor asiguratorilor

09.02.20171.058 views xprimm.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Autoritatea de supraveghere a asigurarilor din Moldova (CNPF) a elaborat de curand un proiect de hotarare prin care s-ar putea modifica regulamentul cu privire la marjele de solvabilitate si coeficientul de lichiditate ale asiguratorilor (reasiguratorilor). Proiectul a fost trimis spre avizare autoritatilor interesate si propus spre consultare publica, in conditiile legii.

Prin marja de solvabilitate a unei companii de asigurari se intelege valoarea cu care activele acesteia sunt mai mari decat valoarea obligatiilor sale. Astfel, potrivit legii, asiguratorul trebuie sa aiba un anumit nivel minim al capitalului sub care nu trebuie sa coboare pentru ca altfel nu are stabilitate financiara garantata, punandu-se in pericol onorarea obligatiilor asumate fata de asigurati. In acelasi timp, coeficientul de lichiditate reprezinta raportul dintre activele lichide si obligatiile pe termen scurt ale asiguratorului fata de asigurati.

Care sunt cele mai importante modificari propuse de CNPF?

Varianta recenta a regulamentului propus de CNPF presupune, printre altele, o modificare a dispersiei activelor care sunt acceptate pentru acoperirea obligatiilor asiguratorului dar si o modificare a categoriilor acestora. Spre exemplu, aici vor fi incluse si "valori mobiliare corporative ale entitatilor de interes public", iar "terenurile (cu exceptia celor agricole si extravilane) sau constructiile vor fi admise in proportie de 50%, cu conditia ca aceste active aduc sau vor aduce beneficii economice si sunt inregistrate in registrul bunurilor imobile", se arata in proiectul de hotarare publicat pe site-ul CNPF. De asemenea, "terenurile si constructiile sunt acceptate la cea mai mica valoare atribuibila acestora la data de referinta, determinata de catre o entitate de evaluare independenta autorizata in domeniul respectiv si numai in masura in care asiguratorii (reasiguratorii) fac dovada proprietatii acestora si sunt libere de sarcini".

Totodata, "depozitele si investitiile in institutiile financiare licentiate de Banca Nationala a Moldovei (BNM) pot constitui nu mai mult de 20% in cazul uneia si aceleiasi institutii financiare, iar in institutiile financiare la care sunt aplicate instrumente de rezolutie ca masuri de interventie timpurie de catre BNM, nu mai mult de 10% in cazul unei si aceleiasi institutii financiare si nu mai mult de 70% in ansamblu din totalul dintre rezervele tehnice, exceptand cota reasiguratorului in rezervele tehnice, si o treime din marja de solvabilitate minima".

O alta modificare vizeaza faptul ca "activele puse sub sechestru in contextul litigiilor judiciare care au la baza un contract de asigurare, sunt admise sa participe la acoperirea fondului asiguratilor in limita rezervei de daune declarate, dar nesolutionate formate pentru acest contract de asigurare".

Noul regulament propune si majorarea marjei minime de solvabilitate, potrivit formulelor de calcul si anexelor prezentate in proiectul de hotarare.

Vezi aici proiectul.

Dupa consultari cu institutiile abilitate si piata de profil, inclusiv obtinerea expertizelor anticoruptie, proiectul va fi supus aprobarii in Consiliul CNPF (in cazul lipsei obiectiilor din partea entitatilor interesate).

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...