37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNPF a majorat prima de baza pentru politele RCA si Carte Verde

CNPF a majorat prima de baza pentru politele RCA si Carte Verde

14.01.20161.112 views xprimm.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a adoptat o hotarare prin care se majoreaza prima de asigurare de baza la politele RCA si Carte Verde. De asemenea, pentru calculul pretului final al politei RCA, au mai fost introdusi doi noi coeficienti de rectificare.

Astfel, prima de asigurare de baza pentru politele obligatorii auto RCA se majoreaza de la 500 la 715 lei. Pentru a calcula pretul final al politei RCA pentru un anumit client, asiguratorul va aplica la prima de baza (715 lei) coeficientii de rectificare stabiliti de CNPF (perioada de asigurare, varsta soferului, istoricul de daune etc.) la care se adauga alti doi coeficienti, stabiliti prin noua hotararea autoritatii de supraveghere: cuantumul cheltuielilor efective ale asiguratorului si cuantumul marjei de profit incluse in factorul de incarcare a primei de asigurare de baza.

Drept urmare, "coeficientii in cauza vor permite consumatorilor de servicii de asigurare sa beneficieze de reduceri legale ale primei de asigurare in functie de capacitatea financiara a asiguratorului si de politica interna de marketing a societatii de asigurare", se arata intr-un anunt oficial publicat de CNPF.

Totodata, pentru asigurarea Carte Verde, prima de baza se modifica in functie de zona de aplicare. Astfel, prima de baza aplicata pentru Zona 1 (Ucraina si Belarus) si zona 3 (toate tarile Sistemului International de Asigurari Carte Verde) se reduce, ajungand la 37 de euro, de la 58 de euro pentru Zona 1 si 552 euro de la 584 euro pentru zona 3. In acelasi timp, pentru zona 2 (Ucraina, Belarus si Federatia Rusa) prima de asigurare creste semnificativ, de la 165 euro pana la 208 euro. La aceste sume se va aplica de catre compania de asigurare 2 coeficienti de rectificare (in functie de tipul autovehiculului si perioada de asigurare) urmand a fi obtinut pretul final platit de client.

De mentionat ca Hotararea adoptata recent de CNPF vine sa modifice o alta hotarare a autoritatii de supraveghere, respectiv Hotararea nr. 26/10 din 13 iunie 2013 cu privire la primele de asigurarile auto (RCA si Carte Verde).

Vezi aici versiunea finala a Hotararii CNPF nr. 66/1 din 21.12.2015!

Va creste pretul politelor de asigurare RCA si Carte Verde?

Potrivit CNPF, "cu toate ca noua abordare continuta in Hotararea CNPF ar putea genera unele scumpiri ale costului asigurarii obligatorii de raspundere civila, efectul noilor preturi asupra despagubirilor primite de clienti, cresterea calitatii serviciilor de asigurare obligatorie si reducerea numarului de dezacorduri si litigii intre companiile de asigurare si beneficiarii acestor servicii va fi unul eminamente pozitiv, ceea ce si constituie obiectivul principal scontat".

De asemenea, "potrivit estimarilor, asigurarea RCA ar putea creste cu 15 - 30%. In ceea ce priveste Cartea Verde, e posibila o majorare pentru politele vandute in zona 2 in timp ce pentru zona 3 ar putea sa se micsoreze cu 2 - 3%, iar pentru zona 1 cu 30 - 40%", a declarat la finele anului precedent Iurie FILIP, Vicepresedinte CNPF, citat de presa locala.Totusi, in opinia unor lideri ai companiilor de asigurare din Moldova, este putin probabila o majorare a pretului la RCA si Carte Verde. Motivul este concurenta acerba pe acest segment si politicile de dumping practicate de anumite companii, fenomen care ar putea cauza in viitor falimentul anumitor asiguratori.

Vezi aici mai multe detalii.

Este important de subliniat faptul ca asigurarea de raspundere civila auto RCA este obligatorie si acopera daunele materiale provocate tertilor, precum si cheltuielile pentru compensarea vatamarilor corporale sau a decesului, in anumite limite. Potrivit legislatiei in vigoare, prima de baza la care se aplica coeficientii de calcul pentru politele RCA sunt stabiliti de catre autoritatea de supraveghere (CNPF). De asemenea, asigurarea Carte Verde este diferita de polita RCA si este obligatorie pentru soferii care doresc sa circule in afara tarii, iar pretul acesteia difera in functie de zona de calatorie.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...