37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNI vrea crearea unei baze de date digitale, unde vor fi stocate toate declaraţiile de venit şi proprietate

CNI vrea crearea unei baze de date digitale, unde vor fi stocate toate declaraţiile de venit şi proprietate

15.03.2013866 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

CNI vrea crearea unei baze de date digitale, unde vor fi stocate toate declaraţiile de venit şi proprietate

În mai puţin de an ar putea  fi creată o bază de date digitală unde vor putea fi stocate toate declaraţiile de venit şi proprietate iar ulterior se va putea efectuată o strictă verificare a lor. Declaraţia a fost făcută de către şeful direcţiei de control a veniturilor şi proprietăţii a CNI, Dumitru Florea, în cadrul unei conferinţe de presă, referindu-se la ineficienţa legii priind declaraţiile de venit ale funcţionarilor publici.

Declararea averilor şi proprietăţilor rămân neverificare, arată o analiză a  Transparency Internaţional (TI). După conţinutul paginilor web oficiale ale 20 de autorităţi publice centrale, experţii au ajuns la concluzia că procesul de control este foarte redus.

Experţii TI au demonstrat, în cadrul conferinţei de presă, că, în ceia ce priveşte declararea veniturilor Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, sunt cu câteva procente mai sus decît cei din  MAI şi Ministerul Mediului. În ce priveşte conţinutul paginilor web oficiale ale APC, aici au fost semnalate  mai multe deficienţe, ce ţin de   plasarea declaraţilor, verificarea transparenţei, asigurarea sancţionării încălcărilor, expedierea declaraţiilor către Comisia Naţională de Integritate (CNI) .

Conform legii nr. 1264 din 19.02.2002 privind declararea averilor, funcţionarii publici, trebuie să depună declaraţii pe venit la angajare, o declaraţie în fiecare an şi respectiv la un an de la concediere sau eliberare din funcţie. Experţii susţin că de aceste măsuri nu se ţine cont, iar de cele mai multe ori, după plecarea demnitarilor din poziţii, declaraţiile nu se depun deloc.

În vederea înlăturării încălcărilor respective, experţii TI – Moldova au înaintat câteva propuneri  ce ţin de: asigurarea aplicării sancţiunilor persoanelor responsabile de colectarea declaraţiilor, instruirea acestora, identificarea încălcărilor şi îmbunătăţirea Legii nr. 1264.

Comentarii

  1. Stas spune:

    CNI vrea crearea unei baze de date digitale, unde vor fi stocate toate declaraţiile de venit şi proprietate – mai bine ar incepe cu p baza de acest tip mai intii pe un termen de 10 pentru toti funcionarii publici si apoi daca se va demonstra eficacitatea ei se poate de o implementat si pentru populatie. parerea mea desigur…..japitelor ce sunt ..

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...