37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNAS prelungeşte termenul de prezentare a declaraţiilor REV-5

CNAS prelungeşte termenul de prezentare a declaraţiilor REV-5

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

CNAS prelungeşte termenul de prezentare a declaraţiilor REV-5

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) prelungeşte termenul de prezentare şi recepţionare a declaraţiilor persoanelor asigurate  REV-5 pentru trimestrul II, până la sfârşitul lunii iulie 2013. Conform actelor normative în vigoare, termenul de prezentare a declaraţiilor respective este 15 iulie, notează IPN.

Preşedintele CNAS, Maria Borta, a comunicat pentru IPN că unele deficienţe în capacităţile informaţionale a serverului de care dispune CNAS şi erori de program au determinat instituţia să anunţe prelungirea termenului de prezentare a declaraţiilor în scopul facilitării activităţii agenţilor economici din Republica Moldova care, în ultimul timp, au avut posibilitatea să însuşească mai multe moduri de prezentare a declaraţiilor.

Astfel, de la începutul anului curent, agenţii economici au posibilitatea de a depune declaraţiile trimestriale la CNAS prin sistemul informaţional E-raportare - www.raportare.md, însoţite de semnătura digitală a agentului economic (eliberată de  Î.S.”Centrul de Telecomunicaţii Speciale”, sau de către operatorii de telefonie mobilă Orange şi Moldcell).

Totodată, declaraţiile trimestriale pot fi prezentate direct la casele teritoriale de asigurări sociale în mod electronic. Doar în acest caz angajatorii vor fi obligaţi să prezinte raportul anual pe suport de hârtie cu semnătura persoanei responsabile.

Maria Borta a precizat că, în fiecare vineri, între orele 14.00 şi 16.00,  CNAS organizează pentru agenţii economici consultaţii referitoare la modul de accesare a portalului www.raportare.md şi a procedurii de înregistrare şi de transmitere a declaraţiilor referitoare la persoanele asigurate REV-5.

Prezentarea declaraţiilor de către agenţii economici la CNAS se efectuează trimestrial. În cazul în care angajatorul transferă contribuţiile de asigurări sociale, dar nu prezintă declaraţiile Forma REV-5 la CNAS, această perioadă nu se include în stagiul de cotizare şi nu se ia în calcul la stabilirea pensiei sau a altor prestaţii de asigurări sociale. Din anul 1999 până în primul trimestru 2013, circa 200 de agenţi economici nu au prezentat declaraţiile REV-5 la Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Comentarii

  1. qwerty spune:

    Incalcam legea. Bravo. Dar stimati sefi de la CNAS cind ati provomat legea atunci de ce nu va-ti gindit la totul? Procuratura ar trebui sa se autosesizeze si cineva ar trebui sa raspunda…. dar nu prea cred ca va fi asa ceva

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...