37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CNA: Autorităţile lucrează intens la adoptarea legislaţiei privind prevenirea şi combaterea spălării banilor

CNA: Autorităţile lucrează intens la adoptarea legislaţiei privind prevenirea şi combaterea spălării banilor

10.07.2017668 views INFOTAG
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

"Autorităţile Moldovei au elaborat un proiect de lege ce urmăreşte intensificarea măsurilor în lupta cu crimele financiare şi implementarea recomandărilor Comitetului de experţi al Consiliului Europei pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului (Moneyval)", susţine şeful adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Adrian Corcimari.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, Corcimari, care este şeful delegaţiei Moldovei la Moneyval, a comunicat că Moldova se află sub "monitorizarea regulată" a experţilor europeni începând cu anul 2012.

"Experţii Moneyval au remarcat progresul Moldovei pentru anii 2015 - 2016 în eliminarea mai multor deficienţe din legislaţia privind combaterea spălării banilor. Ei monitorizează activitatea autorităţilor moldoveneşti cu privire la elaborarea acestor legi, pentru ca ţara să se îndrepte în direcţia corectă. Scopul noii legi este reducerea numărului crimelor financiare şi apropierea de standardele internaţionale", a spus el.

Potrivit lui, pentru a intensifica lupta cu spălarea de bani şi a trece de la "monitorizarea regulată" la una redusă, autorităţile ar trebui să adopte o nouă lege care să includă recomandările Moneyval - evidenţa tranzacţiilor dubioase şi transparenţa transferurilor de mijloace băneşti.

"Guvernul Moldovei a început să elaboreze noua lege în anul 2015, împreună cu experţii europeni şi naţionali. Parlamentul a adoptat proiectul de lege în prima lectură pe 30 martie 2017, ceea ce demonstrează că autorităţile muncesc intens la adoptarea acestei legii. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiţiei şi CNA", a spus Corcimari.

Expertul UE în Moldova în domeniul combaterii spălării de bani, Igoris Krzeckovskis, consideră că Moldova a înregistrat progrese semnificative în acest domeniu de la adoptarea noii legi.

"Comisia Moneyval aşteaptă pentru şedinţa din septembrie a anului curent un nou raport al Republicii Moldova şi mizează pe progresul şi pe adoptarea legii, ceea ce va permite ţării să treacă la un nou nivel", a spus expertul.

INFOTAG precizează: Comitetului de experţi al Consiliului Europei pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului (Moneyval) evaluează sistemul de combatere a spălării banilor şi al finanţării terorismului. Scopul evaluării este de a ajusta legislaţia în domeniu la standardele internaţionale. Comitetul a fost înfiinţat în 1997 de către Comitetul European pentru Probleme Criminale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei