37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Cine primeşte indemnizaţia pentru maternitate cînd soţia nu lucrează

Cine primeşte indemnizaţia pentru maternitate cînd soţia nu lucrează

24.12.2010 31.683 views

Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cine primeşte indemnizaţia pentru maternitate cînd soţia nu lucrează

Sunt la cea de a 2-a sarcina, cînd am născut primul copil eram studentă în anul 4 la facultate, deci nu am avut un loc de muncă. Acum sunt în 30 săptămîni de sarcină, soţul meu este preot al mitropoliei Moldovei, poate el să primească indemnizaţia pentru concediul de maternitate avînd carnet de muncă şi la cine să se adreseze?

În conformitate cu art. 16 din Legea nr. 289-XV din 22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, „asiguratele, soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi şi şomerele care au dreptul la concediu de maternitate, ce include concediul prenatal şi concediul postnatal, beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

Conform punctului 21 din Hotărîrea Guvernului nr. 108 din 03.02.2005 privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale, soţia se consideră aflată la întreţinerea soţului asigurat dacă, la data apariţiei dreptului la indemnizaţie de maternitate, nu este angajată în muncă şi nu este persoană asigurată de riscul respectiv (maternitate), fapt care se confirmă prin carnetul de muncă, iar după implementarea evidenţei personificate în sistemul public de asigurări sociale – prin certificat eliberat de organele de asigurări sociale.

În cazul în care soţia se află la întreţinerea soţului salariat, indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei. Faptul că persoana în cauză este soţia angajatului se va confirma prin buletinul de identitate şi adeverinţa de căsătorie.

Astfel, din dispoziţiile legislaţiei în vigoare, rezultă că dvs. ca fiind soţia aflată la întreţinerea soţului – puteţi beneficia de indemnizaţia de maternitate, care va fi achitată la locul de muncă al soţului din contul bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, certificatul medical al soţiei aflate la întreţinerea soţului va fi prezentat la locul de muncă al soţului împreună cu buletinul de identitate al soţiei şi certificatul de căsătorie.

Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate, acordate soţiei aflate la întreţinerea soţului salariat, este venitul mediu lunar al soţului care se determină în condiţiile art. 7 din Legea nr. 289-XV din 22.07.2004 care prevede următoarele:

 Articolul 7. Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale

(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale.

(2) În cazul în care lunile luate în calcul, conform alin.(1), sînt lucrate incomplet din motive întemeiate, la determinarea bazei de calcul se ia în considerare venitul asigurat din lunile calendaristice lucrate complet în perioada respectivă.

(3) Dacă asiguratul a lucrat mai puţin de 6 luni, baza de calcul este venitul mediu lunar asigurat, realizat în lunile calendaristice lucrate integral, iar în cazul cînd a realizat un stagiu de cotizare mai mic de o lună calendaristică, se ia în considerare venitul asigurat din zilele lucrate.

(4) În cazul lipsei motivate a venitului asigurat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii în care s-a produs riscul asigurat, baza de calcul este salariul tarifar sau salariul de funcţie al beneficiarului.

(5) Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate, acordate soţiei aflate la întreţinerea soţului salariat, este venitul mediu lunar asigurat al soţului şi se determină în condiţiile prevăzute în prezentul articol.

Din dispoziţiile legislaţiei în vigoare (HG nr.108 din 03.02.2005, pct. 21) rezultă clar, că în cazul în care soţia se află la întreţinerea soţului salariat, indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei, care va fi achitată la locul de muncă al soţului din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.

Legiuitorul nu a folosit termenul „se achită soţiei” ci doar termenul se „stabileşte pe numele soţiei”, fapt care poate trezi neclarităţi referitoare la faptul cui i se achită indemnizaţia de maternitate. Considerăm că din considerentul că hotărîrea nr.108 prevede că indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei care se află la întreţinerea soţului, anume soţia este persoana în drept să o primească.

    Cu toate acestea, calculul indemnizaţiei de concediu trebuie de făcut pe numele soţului căci el este angajat al întreprinderii, inclusiv declaraţia persoanei asigurare Rev 5, la finele anului se prezintă pe numele soţului, iar ordinul de plată trebuie întocmit în adresa soţiei.

Indemnizaţia se calculează şi se achită la prezentarea următoarelor documente:

-          certificatul medical eliberat pe numele soţiei;

-          buletinul de identitate al soţiei şi certificatul de căsătorie;

-          carnetul de muncă al soţiei dacă există, din care să rezulte că nu este persoană angajată. În cazul lipsei carnetului de muncă unii angajatori cer de la soţia întreţinută o declaraţie în formă liberă din care să rezulte că la moment nu este angajată şi nu deţine carnet de muncă.

Comentarii

 1. Olga spune:

  In prezenta explicatie nu se vorbeste despre baza de calcul a indemnizatiei p-u incapacitate temporara de munca care se limiteaza cu 3 salarii medii lunare pe tara ,dupa cum prevede Hotarirea nr 108din 03.02.05.
  Se limiteaza Sau Nu.
  Multumesc.

 2. Admin spune:

  Se limiteaza salariul mediu calculat. Unii fac greseala ca limiteaza salariul pentru fiecare luna care intra in calcul. De fapt se limiteaza doar salariul mediu in baza carui se calculeaza indemnizatia.

  1. catana nicolae spune:

   Spuneti-mi varog.Eu lucrez pompier la noi serviciul nu achita indemnizatia la nastere.Sotia este patentara. spuneti-mi unde sa ne adresam?

 3. Olga spune:

  Multumesc. Legea Parlamentului de baza conform careea se calculeza indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca este legea nr 289-XV din 22.07.2004. Conform legii sus mentionate, baza salariu mediu care se ia in calcul la indemnizatie NU SE LIMITEAZA cu 3 salarii medii lunare pe tara, despre limitarea respectiva se vorbeste doar in Hotarirea 108 din 03.02.2005. Conform art 2 alin 1 din Legea cu privire la Guvern nr 64-XII din 31.05.90 Guvernul se calauzeste de legile fundamentale ale RM. Respectiv Hotarirea 108 nu poate modifica leagea 289. Astfel din cele mentionate mai sus concretizati va rog daca limitarea bazei de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate de munca se aplica sau nu! O saptamina usoara.

 4. Admin spune:

  Ok. Suntem la curent cu aceasta argumentare. Suntem de acord ca HG 108 modifica prevederile, sau cel putin completeaza art.7 din Legea 289 prin introducerea limitei de 3 salarii medii. In astfel de cazuri Guvernul ar trebui sa modifice HG 108 astfel incit aceasta sa nu contravina, sa nu modifice si sa nu completeze actul legislativ, care este ierarhic superior. Insa aceasta nu se intimpla deacum de 6 ani, inca din 2005 de cind a fost aprobata HG 108. Atit timp cit HG 108 este in vigoare si contine prevederile referitor la limita de 3 salarii, nerespectarea acestora poate crea probleme contribuabilului, deoarece prin nerespectarea acestora de fapt se utilizeaza mai multe resurse din bugetul CNAS decit este prevazut de HG, fapt pentru care poate fi amendat de catre organele de control. Aici e mai mult o intrebare de ordin juridic. Contribuabilul isi va putea real apara pozitia doar in instanta de judecata. Din practica judiciara noi nu am intilnit cazuri la acest subiect cistigate de contribuabil. Dar putem sa va dam alt exemplu cind o hotarire de guvern si chiar o instructiune (aprobata prin ordinul Min Fin) completeaza Codul Fiscal si oricum este considerata de Curtea Suprema de Justitie legala si in putere. Puteti vedea materialul in rubrica Articole/Fiscale/Intocmirea incompleta a facturii fiscale

 5. Catalina spune:

  Mulmumim mult.

  1. nataliea spune:

   am si eu o intrebare sint insarcinata nu lucrez sotul lucreaza la pentenciar poate el primi indemnizatiea

 6. natalia spune:

  legea exista pentru astfel de cazuri insa organele respective nu sint interesate sa o respecte, eu am copil de 3 luni, recent am terminat facultatea si nu am fost angajata, sotul este profesor, concediul de maternitate l-am primit pe numele lui, insa concediul de maternitate au refuzat motivind ca trebuie sa primeasca sotia pe numele ei sau sa se angajeze la munca si sotul sa se ocupe de copil, m-am adresat si la asigurarea sociala, acolo mi-au aratat niste articole absurde

 7. Ina spune:

  multumim de informatie

 8. Ina spune:

  Ajutati-ma si pe mine cu un sfat? Sunt insarcinata in a29-30 saptamina, nu sunt angajata. Sotul meu este angajat in serviciul militar si este salariat, am dus toate documentele mentionate mai sus, si ea-u spus ca ei nu platesc indemnizatii pentru sotii, dati-mi va rog un sfat ce sa fac in asa caz

 9. Andrei spune:

  p/u Ina, citi urmatorul articol pentru informare http://contabilsef.md/libview.php?l=ro&idc=341&id=4637

 10. dima spune:

  sotiilor politistilor care nu sunt angajate in cimpul muncii, li se acorda indemnizatia data sau nu?

 11. sergiu spune:

  sint angajat in serviciul militar,salariat,sotia poate sa primeasca indemnizatia daca nu este angajata,de la serviciul meu

 12. Anastasia spune:

  Salut, imi cer scuze. As dori daca ii posibil sa cunosc raspunsul la asa o intrebare: eu nu pot lua indemnizatia deoarece nu lucrez. Sotului la lucru i-au zis ca nu-i pot plati deoarece nu are 6 luni lucrate oficial. O cunoscuta mi-o sugerat sa ma interesez ca mai este asa o posibilitate de a primi indemnizatia : DACA CINEVA DIN BUNEI LUCREAZA OFICIAL ATUNCI EL POATE BENEFICIA DE ACEASTA INDEMNIZATIE PENTRU GRAVIDE. Este posibil asa ceva? ( mersi )

 13. vadim spune:

  buna, sunt functionar public, sotia nu lucreaza si este insarcinata, as putea eu sa primesc concediul de maternitate? in ce consta el si daca pot lucra mai departe? astept raspuns, multumesc anticipat.

 14. Anastasia F spune:

  Spuneti varog in lokul meu bunika poate sa stea in dekretul de maternitate??Shi decretul mi vor plati din salariul meu sau al bunicii ??

 15. alisa spune:

  sint insarcinata si nu sint angajata pot sa primesc indemnizatia de la serviciul sotului meu care este politist de frontiera

 16. Natalia spune:

  Spuneti-mi va rog politistelor li se achita 30% din salariu indemnizatia lunara pt cresterea copilului sau tot ramine sa le fie achitate cite 300 lei lunar

 17. varanita grigore spune:

  raspundetimi si mie vo rog la o intrebare…eu sunt angajat la un supermarket in calitate de vinzator….sotia nu lukreaza…eu am sa pot lua indemnizati adaugator?????

 18. silvea spune:

  am un copil si acum sunt insarcinata cu al doilea si nu lukrez..dar sotul lukreaza in politia de frontiera de stat.si eau concediul dupa el.de ce concediul de maternitate li se ofera dar nu este platit de stat?ajutatima unde as putea sa ma adresez va rog

 19. Alisa spune:

  Imi cer scuze,am asha o intrebare…daca ambii parteneri sunt someri,se poate de stiut cum se calculeaza atunci indemnizatia sau macar suma medie?mersi

 20. cian ioana spune:

  buna ziua!!
  eu am un copil de 1.8luni si sunt insarcinata cu al doilea copil,deci fetita mea face 2ani in februarie…eu cum trebuie sa procedez cu serviciul?

 21. Popazu Veronica spune:

  salutare,am si eu o intrebare:sint insarcinata cu al treilea copil,la 1 martie am iesit in concediul de maternitate,care nu mi-l va plati din cauza ca nu am lucrate lunile care trebuie,de ce???

  1. Igor Goreacii spune:

   Nu. Trebuie sa te adresezi la CNAS iti va face media pe 126 de zile din salariu garantat de stat 1650 sau I categorie bugetara. Pentru ultimele 12 luni in urma. Pentru ingrijirea copilului vei primi pina la virsta 1,5 ani suma lunara de 400 lei daca nu ai lucrat ultimele 12 luni.

 22. leuntean nadea spune:

  eu sunt mama la trei copii nu lucrez ma intretine sotul ce indemnizatie voi primi.

  1. Igor spune:

   400 lei timp de 1,5 ani.

 23. vica spune:

  Daca ambii soti nu lucreaza si femeia e insarcinata va primi indemnizatie sau nu?

  1. Igor spune:

   Da! Monim garantat de stat 400 lei, timp de 1.5 ani.

 24. Oxana spune:

  asa o întrebare soțul poate sa primească certificatul medical postnatal si prenatal de la policlinica fără procura daca da in baza cărui legi ?

 25. sergiu spune:

  buna,vreau sa shtiu daca ambii lukram oficial eu ka sot pot sa iau koncediu de maternitate???caci sotia la serviciu ne le plateshte concediu de maternitate

 26. Musteata Dumitru spune:

  Am o astfel de intrebare sunt angajat
  dar suntem concubini
  putem primi decretul
  pe sot?

 27. roman cristian spune:

  Buna ziua, ajutati-ma cu o parere. IubitA mea este insarcinata in luna a doua. Ultimul contract i s.a facut la locul de munca din decembrie pe o perioada de 3 luni, 4h. Inainte de asta are 13luni la alt loc de munca, dar o intrerupere de 3 saptamani. Pana va naste o sa se faca 12 dar la fel pe perioade de 3 luni, 4 h. Credeti ca ar putea sa intre in prenatal? Salariu pe economie la 4h fiind aprox 525lei. Va multumesc

 28. alina spune:

  Spunetemi varog sotul meu este pompier eu nu lucrez .pot sa eu concediu de maternitate in locul meu.

  1. Super contabil spune:

   Daca pina la data buletinului de 126 zile sunteti somera cu 9 luni in urma, atunci aveti dreptul.

 29. Andrei Banari spune:

  Cind se achita salariu de maternita??dupa nastere sau? inainte

  1. Super contabil spune:

   Concediul de maternitate dupa legea 289 trebuie in 10 zile de prezentarea documentelor, Dar!!!, in realitate dureaza pina la 45 zile.

 30. Victoria spune:

  Buna ziua spune-ti va rog eu lucrez de 1an si jumatate si dupa cum merge treaba firma e pe cale sa se faliminteze,iar eu ma aflu in a 3 luna de sarcina.Cum pot eu sa beneficiez de indemnizatie?! Ori pot sa fac documentele pentru a lua pe baza sotului,care tot lucreaza oficial de 1an 5 luni ,este el obligat sa stea acasa 3 ani de zile.multumesc frumos

  1. Super contabil spune:

   Nu puteti pe sot. Trebuie sa fiti somera cu 9 luni in urma. Pina la 126 zile. Mai contactati CNAS ce va poate sfatui.

   1. Anonim spune:

    Buna ziua am si eu o intrebare sunt insarcinata in a 33 saptamina nu am lucrat oficial sotu lucreaza din luna a 6 putem beneficia de indemnizatie la nastere

 31. Daniela spune:

  Buna ziua . Am asa o intrebare, eu ma aflu in concediu de maternitate, sotul poate folosi pe aceasta perioada scutirea mea de impozit pe venit

 32. olga spune:

  Buna ziua.Poate nu scriu acolo unde trebuie,dar poate ma ajuta cineva….pe data de 1.02.2016 mi s-a adus la cunostinta cu functia mea este redusa.am semnat ordin de preavizare.conform ordinului ultima zi de lucru este 01.04.2016.mi s-a propus alta functie care eu nu am acceptat-o.Acum am aflat ca sunt insarcinata.Am dreptul sa ramin sa lucrez mai departe sau nu?deoarece ca orce mamica as dori si eu sa am concediu de maternitate.Poate sa ma ajute cineva?

  1. Super contabil spune:

   Toate r/s sunt in miine dvs. Trebuie sa decideti ce sa faceti. Acceptati alta functie, pe urma mai vedeti.

 33. Inga spune:

  Buna ziua.Sunt la 6 saptamini de sarcina si m-am eliberat de la lucru fiindca nu erau conditii bune acolo.Sotul meu poate sa primeasca indemnizatia pentru copil?cineva mia zis ca trebuie sa am 9 luni nelucrate ca el sa poata primi indemnizatia.

  1. Super contabil spune:

   R/s sunt redate mai jos.

 34. alina b spune:

  buna ziua am si o eu o intrebare…am lucrat pina la 30 de saptamini apoi cind am inceput documentele penrtu decret de la lucru mi sa dat cartea de munca in care sefa mia scris ca am fost concediata eu nu observasem deodata asta.. o sa pot primi ceva dupa nastere ?

  1. Super contabil spune:

   Ce articol si aliniat va pus in carnet? Si apoi iti spun care e situatia….

 35. efimia Graur spune:

  Buna ziua am si eu o intrebare , eu am 20 de anis i sunt insarcinata cu al doilea copil 6 saptamini , eu nu am lucrat niciodata , dar sotul a lucrat un an de zile apoi sa eliberat din functie conform art .86 , el a plecat peste hotare si acum a revenit . intrebarea mea este urmatoarea daca sotul se va angaja acum in cimpul mucnii o sa poata beneficia de indemnizatie de concediu sau ce indemnizatie o sa mi se cuvina ?

  1. Super contabil spune:

   Daca sotul nu are staj de lucru 3 ani de zile, nu se va putea.

 36. Tatiana spune:

  Buna ziua..Am o intrebare…Pot sa primesc indemnizatia de maternitate pe sot daca am lucrat prima luna de sarcina? Dar la momentul cind lucram nu eram casatorita oficial cu sotul..De cind neam casatorit oficial nu am mai lucrat..Si in general am lucrat doar 3 luni la o tabara de odihna in calitate de educator.Mai mult nu am mai lucrat nicaieri si niciodata.

  1. Tatiana Mihailova spune:

   Buna ziua!!! sunt la 12 saptamini de sarcina si m-am eliberat din functie din cauza conditiilor de munca, as putea beneficia de indemnizatie dupa sot? Sotul lucreaza de 2,5 ani, sau trebuie sa am nelucrate dupa carnet cel putin 9 luni?

 37. olga L spune:

  buna ziua… am asa o intrebare.. cu 2 saptamini in urma am nascut al doilea bebelus …. primul are 1 an si 4 luni si primesc indemnizatia lunara 440 lei pentru ca nu am lucrat … cu al doilea am luat concediu de maternitate pe sot ….. este posibil ca si indemnizatia lunara sa mi se achite din salariul sotului …. dar ca acesta sa lucreze … sau tot o sa primesc 440 lei timp de 1 an jumatate??????

 38. Savitchii Maria. spune:

  Buna ziua. Va rog raspuns la asa intrebare. Sint angajata oficial. Am iesit in concediu de maternitate cu primul copil pina la 3 ani, din cauza motivelor de boala a copilului,de la momentul implinirii a trei ani am prelungit din cont propriu concediul de ingrijire a copilului de la 3 la 6 ani. Copilul are 4 ani si la moment sint insarcinata cu al doilea copil ( 5 luni de sarcina). Acest an care am scris din cont propriu cu primul copil si nu am avut nici un venit poate fi considerat ca sotul ne-a intretinut si sa iau de la sot indemnizatia la nastere a celui de al doilea copil? Multumesc anticipat!

 39. lucia spune:

  Buna am si eu o mica intrebare daca sotul poate primi indemnizatia pe copil eu ce o sa primesc pe copil

 40. Cristina spune:

  Bună ziua!Primul meu copil a împlinit 3 ani pe 26 martie,pe 29 martie m-am angajat la lucru cu un salariu de 3000 lei, spuneti-mi vă rog ce voi primi cînd voi ieşi în concediul de maternitate dacă nu se primesc 12 luni lucrate?

 41. Alina spune:

  Buna ziua

  Sunt gravida de aproape 5 luni cu primul copil. Nu lucrez de aproape 1 an de zilei, si sotul meu nu este roman si nici nu reside in tara. Am fost plecata din tara la sotul si acum am revenit in tara singura, stau in casa parintii mei si tatal meu e somaj.
  Cum ar putea eu benefizia de aceasta indemnizare?? Am lucrat din anul 2010 pana 2015. Si nu am carnet de munca, niciodata am avut. Doar actele contractului.
  Va multumesc!

 42. constantina spune:

  de aproximativ 7luni lucrez cu o,ora pe zi sunt insarcinata in luna a doua ,am dreptul de indemnizatie de crestere ,sotul lucreaza cu norma intreaga la o companie de stat,care ar fi varianta ce-a mai buna ptr.noi ?

 43. natalia natalia spune:

  salut sunt insarcinata cu gemeni , lucram ambii , sotul are venit mai mare care e procedura , poate el iesi in concediul de paternitate?

 44. Tatiana spune:

  Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dvs! Am nascut baiat, acum are 6 luni! Decretul inca nu lam luat! Am fost angajata oficial pina inainte de nastere cu o luna si am scris cerere de eliberare! Sotul lucreaza la penitenciar, vreau sa va intreb pot conta pe decret din partea sotului?

 45. sabina 08 spune:

  buna ziua! am nascut in octombrie 2014 ..am stat pana in august 2016 in CIC si de la 1 august m-am reanagajat…am ramas insarcinatadin nou si copilul ar trebui sa se nasca in iunie 2017..daca am lucrate 10 luni de la prima indemnizatie pot lua indemnizatie si pt al doilea copil

 46. Lilia spune:

  Buna ziua,va multumesc anticipat pentru raspuns,fiica trebuie sa nasca nu este angajata ,sotul ei est student eu ca bunica pot sa primesc intemnizatii
  pos-natale si pre-natale?eu sunt angajata la stat.

 47. marina spune:

  buna ziua spuneti va rog daca eu nu lucrez pot primi indemnizatie de la sot pt ca am fost si am dat actele necesare si acolo m sa spus ca trebuie sa am 9luni la intretinerea sotului insas eu am lucrat insa mam concediat

 48. Daniela spune:

  buna ziua,sunt angajata de 1 an si 4 luni si sunt insarcinata in luna a 5-a ,daca am sa ma concediez o sa mai primesc indemnizatia pentru concediu de maternitate si pentru copil

 49. Sopcu Dana spune:

  Buna ziua lucrez de 1 an si 4 luni ,sunt insarcinata in luna a 5-a,daca ma concediez mai pot primi indemnizatia pentru concediu de maternitate si copil?

 50. Mocanu Tatiana spune:

  Buna ziua!!Sunt insarcinata in a 4 luna nu sunt angajata oficial dar…este sotul angajat ce stagiu de lukru trebuie sa aiba si cind se prezinta dokumentele la organizatie?

 51. Irina spune:

  Buna seara!! Am o intrebare referitor la concediul de maternitate, Cat timp trebuie sa fie sotia cu sotul casatoriti ca sotia sa poata benificia de concediu de maternitate pe numele sotului ?

 52. Lidia spune:

  Buna ziua acuma am 30 saptamini de sarcina az imi deskide buletinul la spital primim indimnizatia pe numele sotului fiindca eu nu am lukrat niciodata ///as dori sa stiu in kit timp o sa primesc indemnizatia s in ce suma daca sotul are oficial 2300 de lei

 53. Mihail F. spune:

  Sotul fiind asigurat, sotia nu este asigurata, concediul de maternitate a fost calculat de la sot asigurat.
  In perioada acestor 126 zile conform certificatului medical, sotul asigurat revine la munca? sau sta acasa cu mama insarcinata pina la nasterea copilului?
  Multumim anticipat.

 54. Dumitrita spune:

  Buna ziua, sunt studenta la zi si sunt insarcinata.Sotul meu nu lucreaza.Ce indemnizatii pot primi de la stat?si cit timp voi fi in concediu de maternitate?

 55. Denis spune:

  Sotia a nascut nu detine carnet de munca eu lucrez oficial…unde trebue de adresat si cu ce docomente.Mersi Mult

 56. Burciu Natalia spune:

  Buna ziua la momentul dat sunt studenta in ultimul an,sotul lucreaza mai putin de un an legal iar bunelul lucreaza legal de mai multi ani,poate bunelul sa ia decretul sau nu????

 57. Anonim spune:

    Aș vrea si eu un raspuns: daca  ambii soti lucreasa se poate de luat concediu de maternitate dupa soț?

   

 58. Doina spune:

  buna 

  sunt insarcinata dar nu lucrez 

  sotul lucreaza , dar nu suntem casatoriti 

  i se acorda sotului concediu platit

  si citi bani va primi ?

 59. nadea spune:

  Buna. Sunt insarcinata dar nu suntem inregistrati oficial in casatorie,poate mama sa ea concediu pentru mine daca ea lucrraza oficial???

 60. Nikolai spune:

  am si eu o intrebare

  daca sora este insarcinata si ea nu este angajata la serviciu poate ca sa primeasca indemnizatie de la lokul de munka a mamei care este angajata oficial?

   

 61. Igor spune:

  Buna ziua 

  ajutatima cu un sfat 

  Sotia a nascut pe 3 aprilie anul curent nu lucreaza este la intretinerea mea.

  Acuma sefii mei vor sa ma elibereze de la serviciu din propria vointa,multi spun ca nu au nici un drept sa o faca?

 62. Margareta spune:

  Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am depus actele pentru decret pe baza sotului. Totul a fost aprobat si mi s-a spus ca vom primi deodata toata suma de bani in luna iulie 4 salarii oficiale de-a sotului. Dar acele 30% din salariu care sint ca indemnizatie pentru cresterea copilului le vom primi cind voi merge sa prelungesc concediu de maternitate? Si nu am inteles, plus la aceste indemnizatii pe baza serviciului vom primi si indemnizatiile de la stat(una la nastere si celelalte lunare pina la 1.5 ani)?

 63. Mihaela spune:

  Buna ziua, ajutatima va rog frumos nu stiu ce sa facem…

  Sunt insarcinata in sap.29.  Nu lucrez, dar sotul lucreaza oficial concediul de maternitate va fi pe el.   

  Puteti sa-mi spuneti ce document trebuie sa ia de la serviciu pentru ca sal duc la medicul de familie. Ca din sap.30 se incepe concediu.

  Certificat de confirmare precum ca sotul intradevar lucreaza? Sau alt ceva? Un exemplu cu poza daca are cineva va rog?

  Si daca trebuie sa ma mai duc undeva cu acte ceva? Sau deja dupa nastere?

   

 64. Maria spune:

  Buna seara anuntatima va rog la o intrebare… Eu am lucrat pin in luna a 6-sea si problema e ca sănătatea numi permite sa mai lucrez vreau sa depun cerere de eliberare. Si sa eau concediu de maternitate de la soț. pot?

 65. Galina spune:

  Buna ziua, as dori sa aflu: pot lua banii de la indemnizatia pentru maternitate pe numele sotului, daca lucrez oficial, sau este neaparat sa fiu concediata?

 66. Anonim spune:

  Buna ziua, am o întrebare referitor la calcularea idemnizatiei pentru concediul de maternitate , in cazul in care salariu este mai mare cu se calculează ? De ex 25.000 lei…
  Am citiți undeva ca se acorda doar din salariu mediu pe țara…
  Mulțumesc anticipat.

 67. Anonim spune:

  buna am si eu o intrebare sunt însărcinata in a 36săptămână sotu nu lucreaza oficial si nici eu ni am lucrat oficial trebuie sa primesc ceva alocatii sau nu am inteles ca se ofera bani pentru caleasca

 68. Anonim spune:

  daca traim in concubinaj poate concubina primi indemnizatia de maternitate?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...