37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cine efectuează controlul asupra activităţii de comerţ? Ce sancțiuni se aplică

Cine efectuează controlul asupra activităţii de comerţ? Ce sancțiuni se aplică

24.11.20171.713 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Controlul economico-financiar este exercitat de către Inspecția financiară din subordinea Ministerului Finanţelor. Scopul acestui control este verificarea indicării corecte a circulaţiei mărfurilor şi serviciilor comerciale în actele de contabilitate (rapoartele financiare şi statistice), a corespunderii stocului de marfă cu actele respective, a corectitudinii achitării mărfurilor şi serviciilor procurate, a respectării disciplinei de preţ la produsele de importanţă socială.

Controlul economico-financiar este efectuat de organele fiscale conform Codului fiscal. Controlul tehnic (specializat) este exercitat de organele de control stabilite de Legea nr.131 din 8 iunie 2012privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, iar autoritățile publice locale efectuează controale tehnice (specializate) în vederea constatării încălcărilor stabilite la întrebările anterioare.

Pentru examinarea cerințelor de efectuare a controalelor de către organele de control, accesați www.controale.md.

Sancţiunile pentru încălcări

În cazul angajării în întreprinderile din sectorul alimentar sau întreprinderile care desfășoară activități de întreținere corporală a personalului fără examen medical şi/sau fără instruire igienică, şi/sau fără calificarea necesară în materie de igienă intervine răspunderea contravențională prevăzută de art. 81 al Codului contravenţional, care implică amendă de la 150 până la 250 de unităţi convenţionale (de la 7.500 la 12.500 de lei).

Alte încălcări în domeniul activității de comerţ sunt prevăzute de art. 273 din Codul contravenţional și implică amenzi de la 25 până la 500 de unități convenționale. Între încălcările în domeniul activității de comerț se numără:

  • înşelarea cumpărătorilor la măsurat, la cântar, la achitare;
  • comercializarea mărfurilor fără indicarea datei fabricării şi a termenului de valabilitate, comercializarea mărfurilor cu termenul de valabilitate expirat, modificarea termenului de valabilitate indicat pe produs, pe etichetă, pe ambalaj sau în documentaţia de însoţire;
  • utilizarea în comercializarea produselor şi serviciilor a mijloacelor de măsurare fără marcaje metrologice (de aprobare de model, de verificare metrologică) ori cu marcaje metrologice deteriorate, alterate, falsificate, înlăturate sau cu termenul de valabilitate al certificatelor de aprobare de model şi al buletinelor de verificare metrologică expirat;
  • încălcarea regimului de lucru stabilit de autorităţile administraţiei publice locale etc.

Despre încetarea și suspendarea activității de comerț, citiți aici.

Recomandările se regăsesc într-un "Ghid pentru comercianți și APL - Notificarea activității de comerț", elaborat cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul "Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător" (BRITE).

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...