Cheltuim pe lună mai mult cu 60 de lei decât câştigăm
Moldovenii continuă să-şi ascundă o parte din venituri astfel încât Biroul Naţional de Statistică a constatat în trimestrul doi în medie cheltuieli lunare de 1501 lei pentru o persoană şi venituri de doar 1440 lei. Statistica arată că orăşenii câştigă cu 663,5 lei mai mult faţă de săteni şi cheltuiesc cu 623,8 lei mai mult. Aproape jumătate din cheltuieli se fac pentru mâncare.
Veniturile medii ale unei persoane s-au cifrat la 1440,6 lei în trimestrul doi, fiind în creştere cu 15,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă luăm, însă, în calcul inflaţia, creşterea a fost de doar 7,9%.
Plăţile salariale reprezintă 43,9% din veniturile totale disponibile, prestările sociale - 19,2% iar veniturile din activitatea individuală agricolă au contribuit la formarea veniturilor populaţiei cu 10,4.
O sursă importantă de venituri rămân a fi transferurile băneşti din afara ţării (remitenţele), contribuţia acestora fiind de 14,4%. Acestea au fost cu 1,6 puncte procentuale mai puţine faţă de trimestrul II al anului 2010.
Veniturile orăşenilor au fost în medie cu 663,5 lei sau cu 57,3% mai mari faţă de cele ale populaţiei din mediul rural. La oraş sursa principală de venit este salariul, care a asigurat veniturile populaţiei în proporţie de 56,0% şi prestaţiile sociale, care au contribuit cu 15,6%.
Şi la sat cea mai importantă sursă de venit sunt salariile, ponderea lor fiind însă mult mai mică decât în cazul orăşenilor şi constituie 29,7%. Activitatea individuală agricolă asigură 21,4% din veniturilor populaţiei de la ţară.
Populaţia rurală este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării în comparaţie cu cea urbană, ponderea acestora în venituri fiind de 17,1% faţă de 12,%.
Cheltuielile unei persoane au constituit în medie 1501,8 lei în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 12. În termeni reali (cu luarea în calcul a inflaţiei) populaţia a cheltuit în medie cu 4,6% mai mult comparativ cu aceiaşi perioadă a anului precedent.
Cele mai multe cheltuieli se fac în continuare pe mâncare – 43,2%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,2% din cheltuielile totale, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,1%. Celelalte cheltuieli au revenit pentru sănătate (5,4%), transport (5,2% ), comunicaţii (4,4%), dotarea locuinţei (3,6%), învăţământ (1,1%).
De altfel ponderea cheltuielilor a scăzut la toate capitolele enumerate în afară de cheltuielile pentru produsele alimentare, unde ponderea a crescut cu două puncte procentuale.
În mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populaţia a alocat în medie 39,5% din cheltuielile lunare de consum iar în cel rural – 47,4% (3,8%).
În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban în total au constituit 1859,5 lei pe o persoană lunar, respectiv cu 623,8 lei sau de 1,5 ori mai mult faţă de mediul rural.