37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cetăţenii moldoveni cheltuie mai mult decât câştigă

Cetăţenii moldoveni cheltuie mai mult decât câştigă

30.08.2016914 views TeleRadio Moldova
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovenii cheltuiesc mai mult decât le permite buzunarul. Potrivit unui raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS), în primele şase luni ale acestui an, fiecare cetăţean a cheltuit, în medie, 2060 de lei, cu 30 de lei mai mult decât a câştigat. Cele mai importante surse de venit sunt salariul, îndemnizaţiile sociale şi transferurile de peste hotare, relatează Moldova 1.

După câţiva ani de muncă peste hotare, familia Vacarciuc a revenit în ţară, în speranţa că lucrurile se vor schimba în bine. Nu a fost aşa. Din cauza grijilor şi a nevoilor, capul familiei a fost nevoit să apuce din nou calea pribegiei, doar ca să le asigure celor trei copii strictul necesar.

„Foarte greu rezistăm de la un salariu la altul. Cu trei copii este greu. Noi am fost peste hotare şi am revenit acasă, ne-am gândit că o să putem construi un viitor mai bun pentru copii, dar nu e chiar atât de ușor. Soţul lucrează peste hotare şi ne trimite bani acasă", a spus Marina Vacarciuc.

Cei mai mulţi bătrâni din Republica Moldova abia de se pot hrăni din pensia mică pe care le-o dă statul. Ei spune că veniturile nu le ajung pentru medicamente şi întreţinere, de aceea, sunt nevoiţi să ceară de la copii.

„Soţul mă ajută, copiii mă ajută. Am noroc de ei, că-s plecaţi peste hotare și trimit bani", a spus o pensionară.

„Economisesc câte puţin, măcar câte cinci lei în fiecare lună pentru medicamente. Dar îmi este foarte greu", afirmă o altă femeie.

Potrivit BNS, în primele şase luni ale acestui an, veniturile populaţiei au crescut  doar cu 1,5 la sută. Asta în timp ce preţul unor produse alimentare s-a dublat. Totuşi, salariul rămâne principala sursă de venit a moldovenilor şi constituie peste 40 la sută din banii cheltuiţi timp de o lună.

Aproape jumătate din bugetul unui familiei este destinat consumului alimentar, iar pentru întreţinerea locuinţei, un moldovean cheltuieşte, în medie, aproximativ 17 la sută din veniturile sale. Restul banilor sunt repartizaţi pentru îmbrăcăminte, medicamente şi transport. Statistica este îngrijorătoare atunci când vine vorba despre învăţământ. Moldovenii cheltuiesc doar 0,7 % pentru educaţie.

Potrivit datelor oficiale, îndemnizațiile sociale și transferurile de peste hotare reprezintă alte surse principale de venit pentru moldoveni.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...