37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cerințe noi pentru angajatori la organizarea lucrului la monitor

Cerințe noi pentru angajatori la organizarea lucrului la monitor

05.01.20171.213 views IPN.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Angajatorii trebuie să planifice activitățile lucrătorilor astfel încât aflarea în fața unui monitor să fie întreruptă periodic, prin pauze sau schimbări de activitate. Prevederea se regăsește în Cerințele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrul la monitor, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent şi vizează posturile de lucru create după această dată. Totodată, posturile de lucru create înainte de 1 ianuarie 2017 trebuie să fie adaptate astfel încât să corespundă prezentelor cerințe în termen de cel mult un an de la data menționată, transmite IPN.

Cerințele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrul la monitor sunt aprobate prin hotărâre de Guvern. Angajatorul urmează să asigure lucrătorilor examinarea oftalmologică în următoarele cazuri: la cererea angajatului la angajare, la intervale stabilite de actele normative în vigoare, dacă lucrătorii simt dificultăţi vizuale cauzate de lucrul la monitor. Dacă în urma examenului oftalmologic au fost depistate dereglări vizuale, angajatorul este obligat să pună la dispoziţie aparate de corecţie. În această situaţie, toate cheltuielile vor fi suportate de către angajator.

Aceleași cerințe stabilesc că monitorul trebuie să se rotească şi să basculeze liber pentru a fi adaptat necesităţilor lucrătorului, fiind posibilă utilizarea unui suport sau a unei mese reglabile. Tastatura trebuie să aibă o suprafaţă mată pentru a evita strălucirea reflectoare. Scaunul de lucru trebuie să fie stabil şi să permită cu uşurinţă libertatea de mişcare şi o poziţie confortabilă.

Durata generală a zilei de muncă la monitor este de opt ore, se admite activitatea în schimburi cu durata de 12 ore. Pentru asigurarea capacităţii optime de muncă şi menţinerea sănătăţii, în afară de pauza obligatorie pentru prânz, în decursul zilei de muncă se efectuează suplimentar pauze reglementate, care se includ în timpul de muncă.

În ziua de muncă de opt ore, pauzele reglementate se acordă după două ore de la începutul schimbului şi după două ore după prânz, cu durata de 15 minute fiecare. În ziua de muncă de 12 ore, pauzele reglementate trebuie să fie efectuate în primele opt ore ca şi pauzele din ziua de muncă de opt ore, iar în ultimele patru ore, după fiecare oră, câte 15 minute.

Nu se admite activitatea la monitor mai mult de două ore fără pauze reglementate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...