37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ce suport financiar vor primi fermierii afectaţi de calamităţile naturale

Ce suport financiar vor primi fermierii afectaţi de calamităţile naturale

06.09.2016804 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Statul va oferi suport financiar pentru acoperirea cheltuielile pentru măsurile fitosanitare agenților economici care au înregistrat prejudicii în urma calamităților naturale din anul curent. Banii vor fi alocaţi din Fondul de Rezervă al Guvernului.

„Suportul va fi alocat pentru acoperirea cheltuielilor la măsurile de protecție fitosanitară a plantațiilor pomicole pe suprafața de circa 10 mii de hectare afectate, dintre care 6,5 mii ha în urma înghețurilor și alte circa 3,5 mii ha de livezi și viță de vie afectate de grindină mare și ploi torențiale", a spus ministrul Agriculturii, Eduard Grama, în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanţii asociațiilor de profil.

Regulamentul în baza căruia vor fi distribuiţi banii urmează să fie elaborat în timpul apropiat de către specialiști din cadrul ministerului și va fi consultat cu asociațiile de profil.

Reprezentanții asociațiilor au apreciat faptul că banii vor fi alocați din Fondul de rezervă și nu din Fondul de Subvenționare. Totodată, ei au susținut ideea ca de aceste mijloace financiare să beneficieze nemijlocit agenții economici afectați de calamitățile naturale înregistrate în acest an. Astfel, vor fi acoperite costurile tratamentelor fitosanitare pentru protecția plantelor pentru anul curent, care constituie circa 5 mii lei/ ha pentru plantațiile de măr și 3,5 mii lei/ha pentru sâmburoase.

Calculele privind volumul producției de fructe compromis și valoarea prejudiciilor au fost efectuate conform metodologiei DaLa (Damage and Loss Assessment in the Agricultural Sector), în baza datelor Comisiilor de documentare, obținute după deplasarea în raioanele afectate, și informației prezentate de Direcțiile raionale Agricultură și Alimentație, precum și datelor din Tabelul centralizator privind prejudiciul cauzat de situaţiile excepţionale cu caracter natural.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...