37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ce respinge potenţialii investitori în economia moldovenească

Ce respinge potenţialii investitori în economia moldovenească

16.01.2017622 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

„Legislația Republicii Moldova schimbătoare, sistemul juridic defectuos și diferendul transnistrean reprezintă factori de incertitudine ce țin la distanță investitorii mari. De asemenea există și factori externi: conflictul din Ucraina și politica agresivă a Rusiei, care a creat o zonă de instabilitate în regiune. Furtul miliardului este un alt indicator ce arată că lucrurile pot scăpa de sub controlul guvernării din Republica Moldova", a explicat expertul Sergiu Gaibu în cadrul unei discuţii la subiectul  investiţiilor în cadrul unei emisiuni, pregătite de IDIS Viitorul.

Dezvoltarea economică precară, procentul de salariați redus la nivele critice (40% din populația activă, comparativ cu 65% media pe UE), face ca necesitatea de investiții directe în economia națională să reprezinte obiectiv cheie al Guvernului Moldovei.

La momentul actual industria IT și industria auto sunt lideri mondiali in ceea ce privește expansiunea investițională. Aceste sectoare trebuie să devină obiective cheie de atragere a investițiilor şi pentru Republica Moldova. Anumiți pași în această direcție au fost efectuați, Agenția MIEPO a fost ușor revigorată, dar oricum este cu mult sub nivelul necesar, Ministerul Economiei colaborează mai intens cu Ministerul Afacerilor Externe pentru relocarea și fortificarea atașaților comerciali pentru a asigura atragerea investițiilor străine directe. Ministerul Economiei depune eforturi sporite pentru îmbunătățirea mediului investițional. Este părerea exprimată în cadrul emisiunii „60 de minute de realism economic" de către experţii IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu și Adrian Ciofu, consultant național în cadrul proiectului Băncii Mondiale privind ameliorarea competitivității.

Potrivit lui, există și unele oaze prielnice atragerii investițiilor în Republica Moldova. „Avem Zonele Economice Libere (ZEL), care asigură o stabilitate sporită a cadrului legal, un cadru ce limitează abuzul din partea funcționarilor de stat ceea ce asigură predictibilitatea regulilor de joc. Astfel anume în ZEL au fost atrași investitori importanți care au creat mii locuri de muncă și au adus o cultură economică modernă. Acestea reprezintă un model de succes care trebuie replicat pe întreg teritoriul țării", a spus Sergiu Gaibu.

La rândul său, Adrian Ciofu susține că Republica Moldova este o țară mai curând necunoscută în mediul investițional internațional. „Chișinăul trebuie să asigure resurse suficiente și un plan de acțiuni consecvent cel puțin pe termen mediu pentru a garanta rezultate la crearea unei imagini atractive investitorilor pentru Moldova. Orice efort de promovare este necesar să fie susținut în timp".

Potrivit experţilor în industria constructoare de mașini avem potențial mare de creștere. Un exemplu sunt companiile Draexlmaier și Lear Corporation, iar în următorii ani, vom simți efectul pozitiv al noilor companii care deja au demarat proiectele investiționale, cum ar fi giganții japonezi Sumitomo și Fujikura.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...