37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ce le propun autoritățile celor care activează în bază de patentă

Ce le propun autoritățile celor care activează în bază de patentă

25.10.20161.384 views HotNews.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Activitatea în bază de patentă a fost un concept potrivit pentru anii 90, când oamenii nu aveau locuri de muncă. Însă în condițiile unei economii moderne, comerțul în baza patentei nu mai este potrivit acestui model economic.

În context, Ministerul Economiei a venit cu un proiect de lege care să reglementeze activitatea comercianților ce nu vor mai putea activa din 2017 în bază de patentă. Despre proiectul respectiv a comunicat ministrul economiei, Octavian Calmâc, într-un interviu pentru IPN.

„Rezervele pe care le avem ţin de activitatea în bază de patentă. Vedem că acest instrument a fost folosit de mulţi comercianţi pentru a-şi legaliza produsele introduse ilegal sau la o valoare mult prea subevaluată la vamă. Am venit cu o propunere pentru deţinătorii de patentă: pe de o parte, extindem accesul acestor antreprenori individuali la mai multe tipuri de activitate, pe de altă parte, am introdus corectitudinea impozitării lor. Taxa unică pe care o propunem este de doar 1% din venituri", a remarcat oficialul.

Aceştia vor avea dreptul de a face importuri, pe care vor trebui să le declare, iar cifra de afaceri s-a ridicat de la 300 de mii la 600 de mii de lei. După 600 de mii devine obligatorie achitarea TVA. „Aceasta le permite să interacţioneze şi cu agenţii economici mari. Unicul disconfort este obligativitatea de a deţine acest aparat de casă, dar cheltuielile aferente achiziţionării lui vor fi scoase din taxele pe care urmează să le achite. Cu alte cuvinte, statul va subvenţiona procurarea acestui aparat", a comunicat ministrul economiei.

Fiind întrebat de ce crede că cei vizaţi manifestă reticenţă şi fac proteste, oficialul a presupus că vânzările lor sunt mult mai mari decât pragurile stabilite de lege. „Conceptul iniţial al patentei nu presupunea legalizarea unei reţele de distribuţie. Conceptul a fost implementat în anii 90, când economia era în criză profundă, lipseau locurile de muncă. A fost o soluţie de moment", a precizat vicepremierul.

Octavian Calmâc crede că 20 de ani de aplicare a patentei a fost timp suficient pentru, pe de o parte, a obţine o cultură de business adecvată şi, pe de altă parte, de a trece într-un câmp de comerţ civilizat, cu respectarea tuturor drepturilor consumatorilor.

Ministrul spune că primele elemente ale noului concept au fost prevăzute în cadrul de cheltuieli pe termen mediu acceptat de Guvern în luna septembrie. În contextul politicii fiscal-bugetare sunt mai multe elemente aferente activităţii individuale de întreprinzător pe care o propune Ministerul Economiei. În curând Guvernul o va accepta şi apoi Parlamentul o va adopta. Obiectivul e ca la 1 ianuarie 2017 să se pună în aplicare, deoarece atunci va expira patenta pentru activitatea de întreprinzător pe partea de comerţ. Patenta va rămâne valabilă pentru cei care au anumite meşteşuguri.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...