37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ce este valuta și ratele de schimb valutar

Ce este valuta și ratele de schimb valutar

05.09.20161.737 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moneda și banii sînt sinonime. Există monedă străină și monedă națională.

Moneda națională este singura ofertă legală ce trebuie să fie acceptată la valoarea nominală pe întreg teritoriul fiecărei țări. La valută străină se referă semnele monetare sub formă de bancnote, bilete de trezorerie, precum și monede aflate în circulație și care constituie un mijloc legitim de numerar de plată pe teritoriul statului respectiv.

De remarcat faptul că moneda poate fi nu numai în numerar, dar și fără numerar, adică existent nu sub formă de bancnote sau de monede, dar și în formă de înscrieri în conturi bancare.

Moneda poate fi convertită și neconvertită

Este o monedă convertibilă pe care pot fi schimbate pentru o alta, fără permisiunea expresă a oricărei autorități publice. Astfel, în majoritatea țărilor, liber convertibile sînt moneda euro, dolarul SUA, yenul japonez, rubla rusească și altele.

Pentru a schimba o monedă pe alta, trebuie să știți cursul ei, cu alte cuvinte - prețul. Cursul de schimb este prețul unității monetare a țării, exprimat în unitatea monetară într-o altă țară. Cu alte cuvinte, moneda este la fel o marfă ca oricare alta, dar poate fi cumpărată la un preț stabilit. Și pentru fiecare valută utilizată în calitate de mijloc de plată pentru o altă monedă, se stabilește un anumit curs de schimb.

Totodată, cursul euro sau al dolarului SUA, dar și al oricărei alte monede, poate fi atît oficial (fix și plutitor), cît și neoficial. O rată oficială de schimb pentru moneda națională este stabilită de stat, de obicei, de băncile centrale, pe o anumită perioadă, de exemplu, pe timp de 24 ore, și este utilizat în calculele oficiale. Un curs neoficial se poate deosebi de cel oficial și se utilizează la decontările efectuate între cetățeni sau persoane juridice, la discreția acestora.

Cursul de schimb fix este raportul dintre valute stabilit oficial

În unele țări se aplică o rată de schimb flotantă, care presupune utilizarea mecanismului de piață monetară de reglementare pentru stabilirea cursului de schimb valutar. Cu toate acestea, el se modifică sub influența cererii și a ofertei.

De stabilirea de cursuri valutare față de valuta națională se ocupă băncile naționale. Cu toate acestea, un cetățean de rînd nu poate veni la banca centrală să cumpere sau să vîndă valută la cursul oficial. Mai mult, băncile centrale, în general, nu-și asumă obligația de a cumpăra și vinde valută la cursul oficial. De fapt, cetățenii pot cumpăra valută doar la băncile comerciale la cursul de schimb neoficial, iar prețul valutar se dovedește a fi de obicei scump, dat fiind că banca comercială urmărește obținerea unui profit.

Prin urmare, cetățenilor nu li se recomandă să "joace" pe ratele de schimb valutar (cel puțin pe termen scurt, căci nu au capacitatea de a depune bani pe ani înainte), deoarece ei sînt întotdeauna nevoiți să cumpere o valută mai scump și să o vîndă la un preț mai mic decît cursul oficial, aproape întotdeauna fiind în pierdere din cauza acestei diferențe.

Cursul valutar pentru astăzi

Cele mai populare cursuri de schimb valutar, care îi preocupă, zilnic, pe mulți, sînt cursurile monedei euro și dolarului SUA.

Desigur, deprecierea monedei naționale nu poate să nu afecteze bunăstarea cetățenilor obișnuiți. Deoarece prețurile în magazine se majorează în urma creșterii cursului monedei euro și dolarului (doar că multe produse sînt achiziționate în străinătate în valută străină), și puterea de cumpărare a cetățenilor scade proporțional. Și dacă cetățeanul de la începutul anului ar fi putut să cumpere din salariul său bunuri pe o sumă, după un timp puterea de cumpărare a salariului lui scade în mod semnificativ și, desigur, pe oamenii simpli o astfel de situație îi deranjează foarte mult.

În consecință, majoritatea cetățenilor urmăresc zilnic cursul monedei euro și dolarului pentru ziua respectivă, în funcție de importanța fiecărei dintre aceste valute, în opinia lor. Dar puțini știu exact cum se stabilește acest curs.

De fapt, cursul monedei euro sau dolarului este stabilit de banca națională, de obicei, cu o zi înainte. În fiecare zi se stabilesc ratele de schimb pentru ziua următoare. Ratele oficiale de schimb valutar față de valuta națională se calculează și se stabilesc pe baza prețurilor interbancare pe piața valutară internă. Uneori, pentru a stabili cursul oficial de schimb, se utilizează valoarea medie a monedei euro și/sau dolarului SUA la licitațiile de schimb valutar interbancar cu termenul de decontare "ziua de mîine", apreciat conform situației, de exemplu, la 11.00 sau 16.00 a zilei de licitare.

Astfel, cursul valutar la ziua de mîine se stabilește de banca națională zilnic, în zilele lucrătoare, pe o anumită perioadă de timp, ținînd cont de media valorii sale la licitațiile de bursă.

Rata monedei euro și dolarului SUA, dar și a altor valute se stabilește de către Banca Națională a Moldovei pentru astăzi încă de ieri și se expune pentru informații pe portalul băncii zilnic, după ora 16.00. Cursul de mîine se determină nu în mod direct, de la valoarea medie la licitație la un anumit moment, ci pe baza ratei stabilite pentru ziua de mîine, avînd în vedere cotațiile monedei euro față de dolarul SUA pe piețele valutare internaționale și pe piața interbancară valutară internă.

În total, BNM stabilește zilnic cursuri pentru 41 de valute străine și toate acestea sînt disponibile pe site-ul oficial al Băncii.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...