37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   CCCEC anunţă că a depistat o schemă de evaziune fiscală la reţeaua de pizzerii „Trabo-Plus” SRL

CCCEC anunţă că a depistat o schemă de evaziune fiscală la reţeaua de pizzerii „Trabo-Plus” SRL

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

CCCEC anunţă că a depistat o schemă de evaziune fiscală la reţeaua de pizzerii „Trabo-Plus” SRL

„V-am invitat astăzi pentru a face publică o recentă operaţiune a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei care a început cu verificarea unor informaţii operative, desfăşurarea unui amplu complex de acţiuni investigativ-operative şi au culminat cu mai multe percheziţii la reţeaua de pizzerii „Andy”s pizza” şi cafenelele „La plăcinte” şi care au rezultat cu ridicarea a tot ce vedeţi dumneavoastră pe aceste mese.
Am urmărit presa de ieri şi am realizat că prezentul subiect al conferinţei, anunţat de Centru, a trezit un interes corespunzător din partea opiniei publice şi îl merită pe deplin, deoarece şi descinderea ofiţerilor CCCEC la această reţea amplasată pe tot teritoriul ţării nu a fost una întâmplătoare.
Drept temei pentru tot ce am întreprins până acum au servit multiplele adresări ale cetăţenilor, complexul enorm de monitorizări din partea Centrului, implicarea unor persoane sub acoperire, efectuarea unor achiziţii de control, recepţionarea şi verificarea unor semnalări chiar şi din interiorul obiectelor aflate în vizor  etc.
Întregul volum de lucru efectuat asupra acestor obiecte au stat la baza iniţierii unei urmăriri penale pe faptul evaziunii fiscale  comise de către factori de decizie ai SRL „Trabo Plus”, care deţin la ora actuală 16 pizzerii „Andy”s Pizza” şi 10 cafenele „La plăcinte”.
Concret, Centrul a reuşit să deconspire o schemă foarte inteligentă, bazată pe un lucru tehnic şi o disciplină ireproşabilă din partea personalului (mă refer la managerii restaurantelor, serviciul de securitate, serviciu tehnic), care a contribuit la cultivarea unui comportament antifiscal. 

Iată cum lucra această schemă:

Conform declaraţiilor unor angajaţi ai SRL „Trabo-Plus”, factorii de decizie ai întreprinderii comercializează produse alimentare gata în asortiment prin intermediul restaurantelor acesteia, fără aplicarea maşinilor de casă şi control, achitarea fiind efectuată în baza conturilor de comandă, iar mijloacele financiare respective sunt acumulate de către persoane de încredere şi sunt transmise factorilor de decizie ai întreprinderii  fără a fi înregistrate în evidenţa contabilă, zilnic fiind acumulate mijloace băneşti în sumă de peste 500 000 lei.
Mijloacele financiare colectate şi stocate zilnic erau divizate în cele care au fost înregistrate prin maşinile de casă şi control şi cele ce nu au fost înregistrate, astfel, mijloacele băneşti obţinute legal sunt depuse pe conturile bancare ale întreprinderii, iar cele neînregistrate sunt repartizate conform indicaţiilor factorilor de decizie ai SRL „Trabo-Plus”.
În acest context putem afirma cu certitudine faptul neaplicării în foarte multe cazuri a Maşinilor de casă şi control între orele 19.00 – 23.00 în toată reţeaua de pizzerii şi cafenele - perioadă de timp, când fluxul clienţilor este mai mare şi probabilitatea unui control din partea organelor de control este mică.

Totodată, este de menţionat faptul că la întreprinderea nominalizată  sunt angajaţi 1380 salariaţi, salariul oficial al cărora constituie în mediu 1 200 lei lunar.
Neoficial (în plic) aceştia primesc suplimentar sume de la 1 500 până la      2 000 lei lunar, bani din care nu se percep impozite la stat şi de fapt un sistem care lucrează în foarte multe întreprinderi, dar care loveşte dur în economia statului. 
 
Pe faptele nominalizate la 01.04.2010 de către CCCEC a fost pornită cauza penală în temeiul art. 244 alin. (2) Cod penal, pe faptul evaziunii fiscale comise de către factorii de decizie ai SRL „Trabo Plus”.
Ţinând cont de faptul că materialele cauzei penale permit a presupune, că la oficiile SRL „Trabo Plus” şi la domiciliile directorului şi a persoanelor de încredere se pot păstra şi respectiv pot fi găsite obiecte şi documente ce ar avea importanţă pentru cauza dată, în vederea demonstrării vinovăţiei persoanelor care au comis infracţiunea şi dobândirea altor probe suplimentare, la 07.04.2010 în cadrul cauzei penale nominalizate au fost efectuate percheziţii la 2 oficii ale                  SRL „Trabo Plus” şi la 6 domicilii ale factorilor de decizie, inclusiv la directorul               SRL „Trabo Plus”.
În cadrul percheziţiilor efectuate de către ofiţerii Centrului au fost stabilite şi ridicate mijloace financiare (26 de saci), documente şi înscrieri în ciornă, lap-topuri şi procesoare care urmează a fi examinate, precum şi hard-uri distruse ce pot conţine informaţii.
Totodată, în baza materialelor acumulate, urmează a fi numită revizia documentară a activităţii SRL „Trabo Plus”, întru stabilirea prejudiciului cauzat bugetului de stat.
De menţionat că hard-urile în care se conţinea informaţia cu privire la activitatea întreprinderii, au fost distruse, inclusiv fiind nimicită şi informaţia din calculatoarele aflate la unităţile comerciale.
În concluzie ceea ce este important de accentuat.
Centrul va întreprinde şi pe viitor verificări de acest gen şi acest agent economic nu este ultimul care se află în vizorul CCCEC.
Nu urmărim scopul de a demonstra cuiva ceva sau de a exercita anumite presiuni asupra unor investitori, agenţi economici etc.
În calitate de organ investit prin lege cu anumite competenţe vom asigura prin toate mijloacele legale respectarea disciplinei fiscale, indiferent de ponderea  agentului economic sau de prestigiul acestuia.
Această operaţiune este începutul unor activităţi investigativ-operative, procesual-penale şi analitice de durată, care vor sta la baza unei strategii de reformare esenţială a sistemului fiscal, crearea unui mecanism eficient de administrare fiscală şi majorarea încasărilor la bugetul de stat.

 

Comentarii

  1. Pentru spune:

    Eu cred aceasta situatie este la mai multe restaurante si cafenele din Moldova

  2. Mos Ion spune:

    Eu cred ca problema platii salariului in plic, este la 80% din intreprinderile autohtone. 🙂

  3. Dumitru spune:

    Eu cred, ca ia venit rindul si lui Voronin sa tremure… 😀

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...