37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cazul Draexlmaier revine. Investitorii se tem ca să nu fie sancţionaţi iarăşi de Fisc

Cazul Draexlmaier revine. Investitorii se tem ca să nu fie sancţionaţi iarăşi de Fisc

26.07.20131.749 views Adevarul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cazul Draexlmaier revine. Investitorii se tem ca să nu fie sancţionaţi iarăşi de Fisc

Investitorii germani, dar şi cei din alte state solicită autorităţilor să modifice legislaţia, astfel încât să nu mai fie sancţionaţi de Fisc pentru că oferă din contul lor muncitorilor transport şi hrană.

Au trecut opt luni de la scandalul provocat de decizia concernului german Draexlmaier de a renunţa la construcţia unei noi uzine în Republica Moldova, ca urmare a aplicării în 2012 de către Fisc a unei amenzi de 25 de milioane de lei. Dar problema ce a dus la aplicarea sancţiunilor contestate de investitor nu a fost soluţionată. Atunci autoritatea fiscală a emis o decizie prin care a obligat compania să achite contribuţii de asigurări sociale şi medicale pentru faptul că a oferit în anii 2009-2012 transport şi hrană gratuite muncitorilor, iar în rapoartele fiscale aceste costuri au fost trecute drept ajutor material.

Se tem să n-o păţească la fel ca Draexlmaier

În urma intervenţiei autorităţilor şi a unor structuri internaţionale, Fiscul a anulat amenda de 25 de milioane de lei impusă companiei Draexlmaier. O soluţie finală însă nu a fost identificată, iar mai mulţi investitorii sunt îngrijoraţi de această tergiversare şi se tem să-şi dezvolte afacerile. „Am putea lansa procesul de producţie în serie deja la 1 august, dar nu o putem face fără existenţa unor prevederi legale cu garanţii că nu se va repeta şi în cazul nostru povestea Draexlmaier“, a declarat Radu Iovin, şeful Departamentului logistică din cadrul filialei din Moldova a companiei austriece Gebauer & Griller. Radu Iovin a precizat că Ministerul Finanţelor şi Fiscul nu au o poziţie clară în această chestiune şi cer de la companie tot soiul de propuneri pentru a găsi o soluţie. Gigantul austriac Gebauer & Griller a construit în Zona Economică Liberă Bălţi (ZEL Bălţi) o fabrică de producere a cablurilor electrice pentru industria auto, în care a investit peste opt milioane de euro şi intenţionează să mai investească alte şase milioane. Totodată, a angajat şi a pregătit personalul necesar la uzină. Oblasser Asbjorn, director financiar al uzinei Draexlmaier din ZEL Bălţi, susţine că, pentru a continua investiţiile, întreprinderea aşteaptă legi clare ce n-ar lăsa loc de interpretări. „Noi ne continuăm activitatea, dar vrem să ştim ce va fi mai departe, vrem ca autorităţile să adopte o decizie finală, nu doar soluţii de moment“, a precizat şeful de la Draexlmaier.

  „Noi avem nevoie de ei, nu ei de noi“

Aflat în vizită la Bălţi, vicepremierul Valeriu Lazăr s-a arătat surprins de faptul că această problemă mai persistă şi a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a elimina barierele existente. „Îi înţeleg perfect pe investitori. Or, anul fiscal se termină şi nu este clar ce va urma. Cred că e ceva normal ca angajatorul care are peste 1.700 de salariaţi de la sate să le ofere acestora transport şi hrană. Aşa e în toată lumea. Nu e normal însă ca firma să fie sancţionată pentru asta. Îl voi informa şi pe premier şi chiar îi voi convoca pe colegii de la Fisc şi Ministerul Finanţelor, ca să găsim o soluţie“, a afirmat ministrul Economiei. Potrivit lui Valeriu Lazăr, soluţia nu constă în modificarea legislaţiei, ci în schimbarea atitudinii unor funcţionari faţă de investitori. „Nu investitorii străini trebuie să se adapteze la condiţiile noastre, noi trebuie să ţinem cont de cerinţele lor. Or, noi suntem cei care avem nevoie de banii şi de tehnologiile lor“, a concluzionat vicepremierul.

Nu investitorii străini trebuie să se adapteze la condiţiile noastre, noi trebuie să ţinem cont de cerinţele lor. Valeriu Lazăr, vicepremier  

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Da,desigur,trebue sa tinem cont de cerintele investitorilor straini!!!…Dar,ar trebui sa fie LEJI ,care ar pune in conditii egale kit investitorii straini,atit si intreprinderile cu investitiile fondatorilor din Moldova…Nu trebue sa fie interpretata Lejea diferit!!!!….De ce la noi se primesc hotaririle partial???!!!…Dupa asa rezonans in mas-media,sa solutiona cumva intrebarea intreprinderii Draexlmaier…Dar,cum sa proceda cu aceiasi intrebare in alte intreprinderi(fara investitii straine)???!!!!….Ce a zice pe seama aceasta d-ul v.Lazar???!!!….

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...