37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Categoriile de persoane care nu vor plăti taxa de stat. Parlamentul a modificat legea

Categoriile de persoane care nu vor plăti taxa de stat. Parlamentul a modificat legea

27.02.2017976 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mai multe categorii de reclamanți, printre care agenții economici care exercită funcții de putere publică și reclamanții care cer repararea prejudiciului moral, pentru facilitarea accesului la justiție, vor fi scutiți de plata taxei de stat. Modificările au fost aprobate de către Parlament, în primă lectură.

Potrivit documentului, se va exclude articolul din Legea taxei de stat referitor la litigiile economice apărute la încheierea, modificarea sau rezilierea contractelor economice. Prin urmare, taxa de 200 de lei nu va mai fi percepută și nu vor exista interpretări în privința taxei de stat în mărime de 3% din valoarea acțiunii civile, prevăzută în cazul litigiilor cu caracter patrimonial. Aici sunt incluse și litigiile economice.

Pentru agenții economici care exercită funcții de putere publică sau prestează servicii de interes public și se adresează în instanță pentru contestarea unor acte emise de instituțiile publice se prevede, de asemenea, scutirea de taxa de 200 de lei.

În categoria persoanelor pentru care va fi facilitat accesul la justiție sunt incluse și victimele violenței în familie. Acestea ar putea să se adreseze în instanță gratuit, pentru a solicita măsuri de protecție sau pentru repararea prejudiciului moral și material cauzat în urma supunerii violenței.

La fel, Parlamentul a adoptat, în prima lectură, un alt proiect de modificare a Legii taxei de stat. Documentul prevede ca organizațiile și cetățenii străini, care implementează proiecte de dezvoltare sau de asistență tehnică externă în baza unui tratat internațional, vor fi scutiți de plata taxe de stat. Excepție, în acest caz, va fi plata taxei de stat pentru litigiile în instanțele judecătorești.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...