37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Carnetele de muncă vor rămâne în istorie! Parlamentul a ELIMINAT acest document

Carnetele de muncă vor rămâne în istorie! Parlamentul a ELIMINAT acest document

03.07.20171.892 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Carnetele de muncă vor fi eliminate, iar angajatorii nu vor mai fi obligați să prezinte statele de personal către Inspectoratul de Stat al Muncii. Prevederile se conțin în modificările de lege adoptate de către Parlament.

Potrivit proiectului, eliminarea carnetului de muncă nu va afecta drepturile angajaților și nici posibilitatea Inspectoratului de Stat al Muncii de a efectua controale și a asigura respectarea legislației muncii.

Asta deoarece datele din carnetul de muncă se regăsesc și în alte documente privind relațiile de muncă (contractul individual de muncă, ordine interne, FSIC16- raportul unificat care va fi introdus).

De asemenea, agenții economici nu vor mai fi obligați să prezinte 5 rapoarte diferite ce ține de plățile salariale și impozitele aferente, dar și unele aspecte privind relațiile de muncă, ci un singur raport unificat.

Toate datele vor fi raportate în cadrul unei platforme unice la Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa NAțională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină. Modificarea vine să excludă dublarea informației prezentate de către agenții economici către instituțiile publice și să stabilească organul responsabil pentru recepționarea și procesarea lui.

Raportul va fi prezentat lunar, până la data de 25 a fiecărei luni, către SFS.

O altă modificare este faptul că angajatorii nu vor mai avea dreptul să stimuleze salariaţii pentru munca eficientă şi conştiincioasă, iar angajații nu vor mai fi obligați să prezinte buletinul de identitate sau un alt act de identitate pentru a încheia un contract de muncă individual.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...