37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Carnetele de muncă ale moldovenilor ar putea fi eliminate

Carnetele de muncă ale moldovenilor ar putea fi eliminate

02.02.20171.250 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Procesul de raportare financiară şi statistică pentru agenții economici ar putea fi simplificat, de la 1 ianuarie 2018, iar carnetele de muncă ar putea fi eliminate. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de astăzi, modificări în acest sens.

Potrivit documentului, va fi creată o platformă unică de raportare online, la care vor fi conectate Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în scopul excluderii dublării informaţiei prezentate de agenţii economici către instituţiile publice.

Actualmente, agenţii economici din Republica Moldova care au persoane angajate sunt obligaţi să prezinte cinci rapoarte diferite care se referă la plăţile salariale, impozitele aferente şi unele aspecte privind relaţiile de muncă. Raportul unificat FSIC16 va include toate cele 5 rapoarte și va elimina dublarea datelor raportate și volumul raportărilor cu circa 40%. Același proiect prevede eliminarea carnetelor de muncă și a schemei de încadrare în muncă la unitățile economice. Aceste date urmează a fi reflectate în raportul unificat.

În cadrul aceleiași ședințe, deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul Codului urbanismului și construcțiilor. Potrivit autorilor, în premieră, Republica Moldova va avea un asemenea document care va substitui peste 20 de acte legislativ-normative.

Potrivit proiectului, acesta va cuprinde două cărți: una dedicată dezvoltării teritoriului și localităților și alta - construcțiilor. Cartea pentru dezvoltarea teritoriului și localităților cuprinde schema de planificare națională a teritoriului, schema de dezvoltare regională și schema de planificare a teritoriului raional.

Cartea construcțiilor micșorează numărul de avizări și coordonări în procesul de construcție. Totodată, stipulează mai multe noutăți, inclusiv simplificarea procedurii de obținere a certificatului de urbanism, certificarea calității profesionale în construcții, o singură etapă de recepție a construcțiilor, se introduce o nouă exigență - utilizarea sustenabilă a resurselor naturale etc.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...