37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Care va fi mărimea Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli în anul 2016

Care va fi mărimea Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli în anul 2016

28.03.20161.734 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mărimea Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli din Moldova pentru anul 2016 ar putea constitui 900 de milioane de lei, notează NOI.md.

Acest fapt este prevăzut de proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016, pe care Ministerul Agriculturii l-a expus spre consultare publică pînă la 13 aprilie.

Se prevede că o parte din mijloace va fi virată la acest fond în cadrul Programului ENPARD Moldova - "Suport pentru agricultură şi dezvoltare rurală", dar suma exactă, deocamdată, nu a fost indicată.

Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli în anul 2016 conţine măsuri noi de subvenţionare. În particular, este vorba despre susţinerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice, precum şi de servicii de consultanţă şi formare pentru producătorii agricoli. În afară de aceasta, producătorii agricoli care întrunesc condiţiile tînărului fermier şi/sau femeie-fermier sînt eligibili de a beneficia suplimentar de 15% din valoarea subvenţiei calculate.

Se prevede că din contul Fondului de subvenţionare pentru anul 2016 vor fi achitate unele subvenţii, neautorizate sau neplătite în anii 2014 şi 2015. Este stipulat, de asemenea, că din 2017 nu vor putea beneficia de subvenţii agricole viticultorii, dacă viile lor nu vor fi trecute în Registrul viei şi vinului al Moldovei.

În ansamblu, proiectul Regulamentului include 5 măsuri de susţinere a agricultorilor: investiţii în gospodăriile de fermieri pentru restructurarea şi adaptarea la standardele Uniunii Europene; investiţii în prelucrarea şi comercializarea produselor agricole; pregătirea implementării măsurilor ce ţin de ecologie în agricultură; îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole; servicii de consultanţă şi instruire.

Aceste măsuri au fost elaborate ţinîndu-se cont de priorităţile statului, printre care au fost menţionate: sporirea competitivităţii ramurii agroalimentare prin restructurarea şi modernizarea ei; asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi majorarea investiţiilor în infrastructura fizică; calitatea serviciilor în localităţile rurale, inclusiv legate de infrastructura întreprinderilor agricole.

Conform proiectului, pentru înfiinţarea livezilor în funcţie de culturi şi intensitatea plantaţiilor, fermierii vor putea conta pe subvenţiile statului în valoare de la 15 pînă la 100 de mii de lei la hectar, pentru înfiinţarea viilor noi - de la 40 pînă la 85 mii lei/ha, plantaţiilor de culturi oleaginoase - 4-6 mii lei/ha.

Pentru instalarea echipamentului de protecţie împotriva îngheţurilor sînt propuse plăţi de 50 de mii de lei/ha, a grindinii - 100 de mii de lei/ha. Pentru defrişarea plantaţiilor multianuale bătrîne sînt, de asemenea, prevăzute subvenţii în valoare de 10 mii de lei/ha.

Subvenţii vor fi acordate şi pentru procurarea vitelor de rasă, tehnicii agricole şi utilajelor, asigurarea riscurilor în agricultură etc.

Regulamentul cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016 a fost elaborat urmare a unui şir de şedinţe ale membrilor grupului de lucru, creat special în acest scop cu participarea specialiştilor Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanţelor, fermierilor şi procesatorilor agricoli, dar şi reprezentanţilor societăţii civile.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...