37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Care sunt avantajele serviciului electronic de prezentare a declaraţiilor prin Internet la CNAS

Care sunt avantajele serviciului electronic de prezentare a declaraţiilor prin Internet la CNAS

15.12.2014863 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Care sunt avantajele serviciului electronic de prezentare a declaraţiilor prin Internet la CNAS

Casa Naţională de Asigurări Sociale propune tuturor plătitorilor de contribuţii la BASS să aleagă modalitatea de prezentare a declaraţiilor prin Internet cu aplicarea semnăturii electronice şi, respectiv, să beneficieze de avantajele oferite de acest serviciu.

„Mai ales că în perioada de prezentare a declaraţiilor pentru trimestrul patru curent sînt multe zile de odihnă şi sărbători şi numărul de plătitori de contribuţii la ghişee în zilele lucrătoare până la termenul limita de prezentare a declaraţiilor va fi mare, iar începând cu 1 ianuarie 2015 angajatorii sunt obligaţi să prezinte declaraţiile lunar”, se spune în comunicatul instituţiei.

Casa Naţională de Asigurări Sociale prezintă şi principalele avantaje pe care le prezintă folosirea acestei modalităţi de raportare. Acestea sunt rapiditatea şi accesibilitatea.

„Dacă pentru a prezenta declaraţiile la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale persoanele responsabile ale plătitorilor de contribuţii trebuie să se deplaseze la oficiul acestora, să aştepte la ghişee ore la rând în ultimele zile de depunere a declaraţiilor, E-Raportare permite prezentarea şi recepţionarea declaraţiilor aproape imediat. Un alt avantaj îl reprezintă disponibilitatea, faptul că serviciul de depunere a declaraţiilor electronice este disponibil la orice oră, nu în limitele unui program fix de lucru, precum şi aflându-se în vacanţă, în deplasare de serviciu, în ospeţie, la studii în orice colţ al lumii. Pe lângă aceste avantaje mai este şi posibilitatea de verificare a corectitudinii completării indicatorilor declaraţiilor înainte de a fi prezentate”, explică instituţia.

Potrivit Codului Contravenţional, neprezentarea în termenul stabilit a declaraţiilor privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii sau a declaraţiilor privind evidenţa nominală a asiguraţilor, precum şi a documentelor ce se referă la ţinerea evidenţei individuale, se sancţionează cu amendă de la 15 la 50 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Serviciul electronic de prezentare a declaraţiilor este oferit de Casa Naţională de Asigurări Sociale plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat prin intermediul sistemului informaţional E-Raportare, www.raportare.md. Acest sistem este destinat şi pentru raportarea la Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Biroul Naţional de Statistică.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    De ar fi semnatura electronica fara plata ar fi foarte bine, luati exemplu de la fisc

  2. Petru spune:

    Sint de acord cu Adrian, nu inteleg de ce nu se poate face aceasi semnatura sa fie valabila pentru toate sistemele ale statului. Pentru ce asa complexitate.
    Chiar daca CNAS nu are acest centru de creare a semnaturilor, lasa sa faca cum a facut fiscul, daca nu poate lasa sa incheie un acord cu fiscul, deci se poate de gasit anumite solutii dar probabil nu se vrea

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...