37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Capitalul social al entității: aspecte contabile și fiscale

Capitalul social al entității: aspecte contabile și fiscale

Capitalul social al entității: aspecte contabile și fiscale Recent am participat la discuții cu reprezentanții Serviciului fiscal pe două situații diferite, dar care sunt legate de același subiect: conturile de capital ale entității. Dacă să analizăm aceste situații, concluzia se reduce la răspunsul la întrebarea: cui îi aparține capitalul social al unei entități – entității sau proprietarilor săi? Cu ce se deosebește în acest sens capitalul social de alte articole din c...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. ghenadie negara spune:

  EU AM CE COMENTA LA TEMA DATA, POATE CHIAR SI DIN MOTIV CA AM ATRAS ATENTIE INTRUN ARTICOL DE SPECIALITATE CA STATUL ARE MAI MULTE INSTRUMENTE DE CONTRACARARE A PLANIFICARILOR FISCALE AGRESIVE, IAR IN SITUATIA DATA AVEM DE A FACE ANUME CU UN ASTFEL DE ALGORITM, LA CARE STATUL POATE SI TREBUIE SA APLICE CONTRAACTIUNI IN LIMITELE PERMISE DE LEGE. ESTE CERT FAPTUL, CA LEGEA PERMITE SERVICIULUI FISCAL SA DEIE APRECIERII REORGANIZARII CA FIIND NECALIFICATA IN CAZ CIND ACEASTA ARE INDICI DE EVAZIUNE FISCALA. NU MA POT EXPRIMA LA SUBIECTUL APRECIERII CORECTE A OBLIGATIILOR FISCALE A PARTILOR IMPLICATE IN REORGANIZARE, INSA IN CEIA CE PRIVESTE DREPTUL IFS DE A O FACE SUNT CONVINS.

  1. Maria Chanstraga spune:

   CARE ESTE FUNCȚIA CAPITALULUI STATUTAR (SOCIAL) ÎNTR-O ÎNTREPRINDERE DE STAT?pENTRU CARE SCOPURI E DESTINAT ȘI PENTRU CE SERVEȘTE?cARE E VALOAREA LUI MINIMĂ LA SEPARARE DE ÎNTREPRINDEREA DE STAT ȘI TYRANSFERUL UNUI NUMĂR DE 60 ANGAJAȚI DIN ÎNTREPRINDEREREA DE STAT DE LA CARE ÎNTREPRINDEREA DE STAT A FOST SEPARATĂ?

 2. L.A. spune:

  intreprinderea A- cap.social 5 u.c. asociatul20%=1u.c peste X ani intrep A se lichideaza cap.social (+din repartiz profit) -50 u.c. asociatul 20%=10 u.c.,argumentul va fi nu s-a modificat cota parte?

 3. Alina Bubltchi spune:

  Catre Domnul V Ciobanu. ….. cu un deosebit respect, am recitit acest articol recitindu-l si iarasi recitindu-l……… deasemenea am consultat si eu actele normative, si daca mas reintoarce la fiecare cuvint scris de dvstra! – nu as schimba nimic. Un articol extraordinar!!!!!.
  Cu citeva zile am primit consutatia de la IFS, care confirma:
  Citez
  Ex: In cazul in care din 333 sau 332 se va majora 311 si apoi partea majorata se va sustrage de catre actionar , doar în acest caz se vor retine 15 % conform art. 90(1) din CF (per. 2010-2011).
  Domnul V. Ciobanu 2 momente:
  a) opinia la cele expuse?!
  b) si cu sa finisat controlul despre care ati vorbit in articolul de elită relatat !!!!!!!

 4. Veaceslav Ciobanu spune:

  Alina, multumesc pentru comentarii. Sunt foarte importante comentariile Dvs, stimati cititori. Am fost surprins ca acest articol n-a provocat mai multe intrebari, comentarii, discutii, pareri. Problemele ridicate merita sa fie discutate si rezolvate!! Parerea fiecarui dintre Dvs conteaza!! Implicarea Dvs conteaza!! Avem dreptul, noi contabilii, sa stim cert ce este dividend. Si sa nu depindem de niste explicatii eronate, emise de organele abilitate sa faca acest lucru corect, transparent si in conformitate cu standardele profesionale de contabilitate, legislatia fiscala. N-ati reactionat, deoarece pina cind nu va doare, se vede. Pacat. Numai impreuna putem sa ne impunem parerea.
  Alina, privitor la explicatiile primite de la IFS ce tin de impozitarea dividendelor care provin din diminuarea capitalului social, va comunic urmatoarele. In abordarea IFS, se impoziteaza dividendele provenite din sumele retrase din capitalului social care au ca sursa profitului nerepartizat, si majorarea capitalului social a fost inregistrata in anii 2010-2011, si ulterior cap.social a fost diminuat si platite dividende. Atrag atentia, perioada 2010-2011 se refera la perioada in care a fost inregistrata majorarea capitalului social !! Si nu profitul inregistrat in aceasta perioada. Dar de ce nu se aplica aceasta norma si pentru perioadele 2008-2009? Nu-i clar! Legislatia fiscala in acest sens pentru aceasta perioada a fost identica. In 2010 in art.90.1 CF a fost operata urmatoarea modificare cu uratorul continut:
  Suma retrasa din capitalul social aferenta majorarii cap.social din repartizarea profitului net intre actionari (asociati) in conformitate cu cota de participatie depusa in capitalul social incep]nd cu perioada fiscala 2010…
  In baza acestei norme, care se refera la sumele retrase din capitalul social!!!, IFS interpreteaza legislatia fiscala in acest sens in felul urmator: majorarea capitalului social din contul profitului nerepartizat inregistrata in perioada 2008-2009 se impoziteaza in momentul majorarii, iar cele inregistrate in 2010-2011 – NU(!!?). Pe ce este bazata aceasta interpretare?
  In 2012 acest articoil a fost modificat in CF, corespunde cu varianta actuala, care, de asemenea, este scrisa intr-o limba incerta.
  Privitor la a doua intrebare, va comunic ca cu Serviciul fiscal entitatea n-a rezolvat problema, se afla in instanta de judecata. Multumesc!!

 5. Vasile Velicico spune:

  E trist cind nu ai posibilitati de a citi lectură referitor la capital propriu, totul este cu bani,de asta si nu o sa fie o dezvoltare in tara noastra deoarece se scriu carti care repeta una si aceesi tema de discutie, eu ca student acum am nevoi sa scriu lucrarea mea de master referitor la contabilitatea capitalului propriu, dar ceea ce este in legislatie e informatie scurta de tot, nimic util studiile sunt pe la suprafata dar noi studentii săpăm ca să facem o lucrare bună. Apropo Domnu Veaceslav Ciobanu scriti un manul depre capitalul propriu ca am parerea ca sunteti unicul care ceva stie in tema asta, multumesc.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...