37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cadrul de planificare strategică a finanţelor publice pentru următorii trei ani a fost aprobat de Guvern

Cadrul de planificare strategică a finanţelor publice pentru următorii trei ani a fost aprobat de Guvern

27.07.2017686 views Ministerul Finanțelor al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cel mai important document care urmăreşte să confere stabilitate, predictibilitate şi continuitate politicilor finanţate prin buget - Cadrul bugetar pe termen mediu (CBTM) - a fost aprobat în şedinţa de ieri a cabinetului de miniştri. Documentul se referă la perioada 2018-2020 şi ia în considerare indicatorii-ţintă şi angajamentele asumate de RM prin Memorandumul cu FMI.

Principalele estimări ale documentului se referă la creşterea anuală a PIB-ului de la 3,5% în anul 2018 la 4% în 2020, majorarea exporturilor şi importurilor cu 7,5% şi, respectiv, 5,8% anual, creşterea salariului mediu lunar până la 7300 lei către finele perioadei de referinţă. Se estimează că veniturile bugetare vor creşte pe termen mediu până la 65,2 mld. lei în valoare nominală, iar cheltuielile - pînă la 70,0 mld. lei. Iar deficitul bugetar se va încadra în limita 2,4 - 2,6 la sută din PIB.

CBTM 2018-2020 a fost elaborat reieşind din priorităţile care se conţin în mai multe documente şi programe de impact major pentru ţară, cât şi strategii sectoriale care oferă autorităţilor publice flexibilitatea de a-şi determina structura şi nivelurile de finanţare pentru realizarea obiectivelor.

Deoarece rezultatul aşteptat de la procesul CBTM este o planificare mai bună şi mai consistentă a politicilor de nivel macro şi sectorial pe termen mediu, documentul aprobat indică eficientizarea utilizării resurselor bugetare şi redirecţionarea resurselor financiare existente către programele de o importanţă sporită. În acelaşi timp, au fost actualizate limitele de cheltuieli în baza cărora autorităţile publice trebuie să-şi definitiveze strategiile sectoriale de cheltuieli şi să le publice pe paginile web.

Pe lângă măsurile de politici care au acoperire financiară şi au fost incluse în CBTM, au fost identificate unele măsuri de politici/proiecte care fac parte din agenda de reforme a Guvernului şi sunt prioritare de a fi implementate pe termen mediu, dar care nu au fost cunoscute la etapa planificării indicatorilor pe termen mediu şi respectiv nu au fost incluse în cadrul macro-bugetar agreat cu FMI. Printre acestea se include majorarea unor norme salariale începând din ianuarie 2018 şi unele proiecte prioritare finanţate din surse externe recreditate unor întreprinderi de stat. Aceste măsuri vor fi discutate în cadrul celei de-a doua evaluări a programului susţinut de FMI din toamna anului 2017.

CBTM 2018-2020 iniţiază procesul bugetar şi reprezintă baza pentru elaborarea proiectului Bugetului de stat pentru anul 2018.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...