37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Câţi milionari are Republica Moldova

Câţi milionari are Republica Moldova

12.05.20141.291 views Adevarul.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Câţi milionari are Republica Moldova

Oficial, 243 de cetăţeni moldoveni au declarat că au avut anul trecut un venit mai mare de un milion de lei, arată datele Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
Potrivit datelor Fiscului, numărul persoanelor care au declarat venituri anuale mai mari de un milion de lei a crescut în 2013 cu 19 şi a ajuns la nivelul-record de 243. Faţă de anul 2009, numărul persoanelor care au avut venituri de milioane de lei, practic, s-a dublat.

VENIT MEDIU DE 2,54 DE MILIOANE DE LEI
Valoarea venitului declarat de milionarii moldoveni este de circa 617 milioane de lei, în creştere cu 46 de milioane faţă de 2012. Cifra denotă că nicio persoană nu a declarat un venit anual mai mare de un miliard de lei.
Venitul mediu declarat a rămas însă la acelaşi nivel de 2,54 milioane de lei. Suma impozitului pe venit achitat de cei 243 de milionari a crescut cu 25,3%, până la 66,3 milioane de lei. Inspectoratul Fiscal de Stat nu prezintă însă date privind distribuţia milionarilor pe localităţi şi nici pe categorii de vârste sau în funcţie de mărimea totală a veniturilor declarate.
Eduard Balan, şeful Serviciului de Presă al Fiscului, a explicat că astfel de informaţii vor fi prezentate mai târziu, după procesarea tuturor declaraţiilor şi datelor colectate. În lista persoanelor care au declarat venituri de milioane sunt numeroşi politicieni. Astfel, cel puţin zece deputaţi din Parlamentul de la Chişinău au avut anul trecut venituri mai mari de un milion de lei. Banii au provenit din firmele pe care le deţin, din vânzarea unor active şi chiar din cadouri de nuntă.

MOLDOVA ARE 2.700 DE MILIONARI
Studiul Global Wealth Report, realizat de banca elveţiană Credit Suisse, relevă că aproape 92% din populaţia adultă a Republicii Moldova are o avere sub valoarea de 10.000 de dolari, 8,1% - între 10.000 şi 100.000 de dolari şi doar 0,1% din cetăţenii maturi au o avere de peste 100.000 de dolari.
Acelaşi studiu arată că averea medie a unui moldovean este de 2.962 de dolari. Deşi e de cinci ori mai mare faţă de anul 2000, bancherii de la Credit Suisse o consideră „foarte mică“. Dacă e să dăm crezare datelor studiului, circa 2.700 de moldoveni aveau finele anului 2013 o avere mai mare de 100.000 de dolari, adică de peste 1,35 milioane de lei.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Mi se pare,ca cineva ne duce in eroare-ori milionarii nostri(inclusiv si cei oficiali),sau Statistica noastra(care ,aproape,permanent prezinta date eronate),sau Studiul Global Wealth Reporter(care,indeobste,nu se stie cum si cu cine au petrecut studiul)???!!!Miliardari,in Moldova,cu siguranta,avem!!!!…De exemplu-d-ul Plahotniuc.Pe 9 mai a achitat prezenta interpretului Chircorov,in suma de aproape 500000 Euro,ce prezinta peste 9 000 000 lei!!!!Aceata e numai o TRANZACTIE UNICA!!! Apare intrebarea-kit trebue sa kistige functionarul acesta,ca sa „arunce in vint” atitea bani???!!!! Un milliard pe an ear fi,inca,si putin…..Ne duc de nas toti si,cel mai rau e,ca ne fac si prosti……

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...