37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Câți agenți economici din R. Moldova au ajuns să exporte în UE în doi ani de la implementarea DCFTA

Câți agenți economici din R. Moldova au ajuns să exporte în UE în doi ani de la implementarea DCFTA

21.10.2016609 views Ziarul Național.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Uniunea Europeană rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, unde merg 67% din exporturile moldovenești.

În total, circa 1 250 de companii din R. Moldova au înregistrat exporturi în statele comunității europene pentru 673 de poziții tarifare. Cifra agenților economici care exportă în UE este cu 20 la sută mai mare față de anul 2013.

Datele au fost prezentate, ieri, la Bruxelles, de către ministrul Economiei, vicepremierul Octavian Calmâc, în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comitetului de Asociere Republica Moldova-UE în Configurația Comerț.

„Autoritățile Republicii Moldova s-au angajat să continue reformele în domeniul sanitar și fitosanitar întru realizarea recomandărilor Comisiei Europene, pentru a obține dreptul de a exporta produse de origine animalieră, care vor influența asupra majorării exportului în UE cu 16%", a declarat vicepremierul la Bruxelles, citat de un comunicat al Ministerului Economiei.

Calmâc a mai adăugat că, pe parcursul celor doi ani de la implementarea DCFTA, au fost adoptate circa 8500 standarde europene și internaționale în vederea armonizării sistemului național de standardizare la cel al UE.

Totuși, ministrul a declarat că autoritățile din R. Moldova întâmpină greutăți la implementarea unor obiective asumate în cadrul Acordului de Asociere.

Comunicatul de presă al Ministerului Economiei relevă faptul că Petros Sourmelis, șeful de Unitate pe aspecte de Comerț privind politica de vecinătate UE, a apreciat eforturile Guvernului Republicii Moldova de a ajusta legislația națională la cea comunitară, precum și de a realiza implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere și celui de implementare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. În mod special, oficialii UE au salutat progresele autorităților naționale în preluarea și implementarea standardelor comunitare, infrastructurii calității, aprobării strategiei achizițiilor publice și fortificării capacităților în sectorul financiar-bancar.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...