37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cât te costă anual angajaţii autorităţilor centrale

Cât te costă anual angajaţii autorităţilor centrale

23.05.2016805 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În 2015 în administraţia publică centrală activau peste 66 de mii de persoane, pentru salarizarea cărora au fost cheltuiţi 3,7 miliarde de lei. Potrivit calculelor Expert-Grup, fiecare moldovean plăteşte anual câte 1027 lei pentru retribuirea muncii unui salariat din autorităţile centrale.

Un infografic elaborat de Expert-Grup arată dimensiunea reală a sectorului bugetar, a administrației publice centrale versus sectorul real al economiei. De asemenea, prezintă costurile pe care le acoperă, fiecare din noi, în salarizarea unui angajat din acest sector.

Potrivit statisticilor, anul trecut aproape 20% din totalul salariaților din țară erau angajați în sectorul bugetar, sau circa 235 mii de persoane, în scădere cu 8,9% față de anul 2012. Din aceștia, peste 66 mii erau angajați la administrația publică centrală, pentru remunerarea lor fiind cheltuiți 3,7 miliarde de lei. „Cheltuielile de personal din autorităţile publice centrale au avut un ritm de creștere mai mare decât în sectorul bugetar", notează autoarea Tatiana Savva.

Datele mai relevă că în anul 2009 din o mie de bugetari cei mai mulți - 612 - activau în învățământ, iar cei mai puțini în transporturi și drumuri. În anul 2015 situaţia s-a schimbat: cei mai mulți activau în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar cei mai puțini la Agenția Națională Antidoping.

Infograficul arată că numărul unităților de personal din administrația publică centrală a crescut cu câte 2% anual din 2012 până în 2015. „Acest lucru s-a datorat în mare parte creării noilor instituții la nivel central", menţionează Tatiana Savva.

În ceea ce priveşte numărul de funcţionari publici din autorităţile centrale raportat la o mie de locuitori, în 2015 acesta a constituit 7,37 funcţionari, cu mult peste valoarea înregistrată în Germania (0,19), România (0,66) sau Estonia (5,28).

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...