37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Cîte granturi vor primi migranţii în cadrul Programului PARE 1+1

Cîte granturi vor primi migranţii în cadrul Programului PARE 1+1

22.06.20171.118 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

37 de beneficiari ai Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1 au semnat contracte de finanțare nerambursabilă în valoare totală de 7,26 milioane de lei.

Ceremonia de semnare a contractelor a avut loc în incinta Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Potrivit unui comunicat al ODIMM, companiile beneficiare de granturi, create de migranţii de muncă sau de rudele lor, vor investi în economia țării circa 20 mil. lei și vor crea circa 150 de locuri de muncă.

Dintre cei 37 de antreprenori care au semnat astăzi contractele de finanțare nerambursabilă, 15 sînt lucrători migranți reveniți de peste hotare şi decişi să investească banii cîştigaţi peste hotare în propria afacere, ceea ce corespunde scopului esențial al Programului PARE 1+1. Ceilalţi semnatari de contracte sînt rude de gradul I ale migranţilor de muncă.

Din totalul companiilor solicitante de finanţare nerambursabilă, 62 % își desfășoară activitatea în agricultură: cultivarea cerealelor și viței-de-vie, fructelor (mere, nuci, piersici și cireșe), creșterea legumelor în spații protejate, creșterea animalelor (ferme de vaci, iepuri, șinșile) și apicultură.

În acelaşi timp, 22 % din numărul total al companiilor de acest gen activează în domeniul prestării serviciilor (servicii hoteliere și de agrement, tipărire și design specializat, transport de mărfuri și servicii de construcții), iar 16 % - în industria prelucrătoare (producerea mobilei, peleților, fabricarea ușilor și geamurilor din PVC, produselor textile, producerea ambalajelor din hîrtie, carton și lemn etc.).

Beneficiarii sînt din 21 de raioane ale țării: 8 întreprinderi activează în mun. Chișinău, 3 întreprinderi - în raionul Telenești, cîte 2 întreprinderi - în raioanele Basarabeasca, Hîncești, Florești, Cahul, Rîșcani, UTA Găgăuzia și cîte o întreprindere în Călărași, Cimișlia, Dondușeni, Ialoveni, Glodeni, Leova, Nisporeni, Orhei, Soroca, Sîngerei, Strășeni, Ștefan-Vodă, Taraclia și Ungheni.

Noii beneficiari ai Programului PARE 1+1 vor investi în afacerile proprii banii cîștigați în 13 state: Belgia, Bulgaria, Rusia, Franța, Israel, Italia, Letonia, Marea Britanie, Portugalia, România, Spania, SUA și Sudan.

De la începutul anului curent, ODIMM a semnat 70 de contracte de finanțare nerambursabilă în sumă de 14 mil. lei.

Programul „PARE 1+1"are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale migranţilor moldoveni de muncă în dezvoltarea economică durabilă a Moldovei prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii din contul migranţilor şi beneficiarilor de remitenţe. Programul funcționează în baza regulii „1+1", astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în formă de grant. Beneficiari de granturi pot fi migrant de muncă, cetățeni ai Moldovei, şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...