37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Când se vor termina chinurile antreprenorilor pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare?

Când se vor termina chinurile antreprenorilor pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare?

30.03.20161.130 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

De mulţi ani antreprenorii solicită simplificarea procedurii de obţinere a autorizaţiilor de funcţionare pentru activitatea de producere şi comerţ. Cele mai mari dificultăţi sunt în obţinerea autorizaţiei sanitare şi sanitar-veterinare. Autorităţile promit ca în scurt timp vor modifica Legea comerţului pentru a reduce birocraţia şi nivelul corupţiei la obţinerea acestor acte.

În prezent obţinerea unei autorizaţii de comerţ durează aproximativ 60 de zile, însă acest proces se poate extinde până la o jumătate de an, iar dosarul depus la Primărie trebuie să conţină până la şapte acte permisive, eliberate de diferite instituţii. Mulţi antreprenori declară că obţinerea autorizaţiei sanitare şi sanitar-veterinare este una extrem de anevoioasă, iar regulamente care stabilesc cerinţele pentru deschiderea afacerii nu sunt publicate nicăieri. Totodată funcţionarii publici se ghidează de norme învechite.

În cazul localurilor de alimentaţie publică se ajunge uneori la absurd. De exemplu, un restaurant deschis de cetăţeni americani a fost nevoit să instaleze 10 chiuvete în bucătărie şi să demoleze un perete, fiindcă patronii au decis să nu ofere mită pentru a obţine aceste acte.

Am solicitat Centrului Naţional de Sănătate Publică şi Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor să ne spună de ce norme se ghidează inspectorii sanitari atunci când stabilesc cerinţele pentru eliberarea certificatelor sanitare şi respectiv sanitar-veterinare. În răspunsul celor două instituţii se face referire doar la Hotărâri de Guvern şi nici pomină de regulamente care să specifice clar cerinţele pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare. Cu alte cuvinte, nu există o listă care să compileze toate cerinţele necesare şi normele sanitare pe care un antreprenor ar trebui să le respecte.

În astfel de situaţii unii agenţi economici apelează la intermediari care cunosc aceste prevederi şi declară că pot soluţiona astfel de probleme. Alţi agenţi economici recunosc că este uneori mai ieftin să oferi mită decât să intri în conflict cu funcţionarii publici pentru obţinerea autorizaţiei sanitare.

Reformă pe ultima sută de metri

Din 2014 autorităţile au elaborat, în colaborare cu partenerii externi, un proiect de modificare a Legii comerţului care prevede ca procedura de autorizare să fie efectuată prin notificare. Astfel, antreprenorii din Republica Moldova şi-ar putea deschide o afacere în domeniul comerţului în doar o zi sau 15 zile dacă activitatea acestora va implica anumite riscuri pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor.

Proiectul a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie supus dezbaterilor în Parlament.

Conform angajamentelor asumate de autorităţi faţă de Banca Mondială, până la 30 aprilie 2016 aceste modificări trebuie să fie aprobate de Parlament. Reprezentanţii actualei guvernări recunosc că termenul de implementare este unul extrem de scurt şi la prima etapă ar putea să se lovească de rezistenţa Autorităţilor Publice Locale.

Până la aprobarea modificărilor legislative instituţiile abilitate cu funcţii de reglementare (Centru de Sănătate Publică, ANSA, Inspectoratul Ecologic, Serviciul Pompieri, APL) vor fi obligate să ajusteze şi să dezvolte regulamente şi cerinţe necesare pentru implementarea reformei.

Mai puţine acte permisive şi licenţe

Ministerul Economiei  anunţa că va reduce cu cel puţin 25% numărul total de acte permisive şi licenţe. Din de416 acte permisive analizate de minister s-a constatat necorespunderea mai multor acte cu principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător. În acest sens a fost instituit un grup de lucru care va analiza şi propune pentru abrogare ordinele interne şi actele permisive care nu au argumentare legală. În timpul apropiat vor fi abrogate circa 100 acte permisive.

„În prezent este obligatoriu să obţii autorizaţie sanitară în comerţ pentru activităţi din domeniul alimentar, cât şi nealimentar. Autorizaţia sanitar-veterinară în mare măsură se dublează (pe cea sanitară), dar eşti obligat să o obţii la o mare parte de activităţi comerciale", menţionează viceministrul Economiei Vitalie Iurcu.

Experţii din domeniu afirmă că aşteaptă ca această modificare a legislaţiei să nu rămână la nivel de o hârtie foarte bine scrisă. „Depinde de voinţa politică şi probabil anumite circumstanţe economice în care se află Republica Moldova", a subliniat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi Localurilor de Agrement, Aneta Zasaviţchi.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...