37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Când ar trebui pornite dosarele penale pentru evaziune fiscală? Recomandările mediului de afaceri

Când ar trebui pornite dosarele penale pentru evaziune fiscală? Recomandările mediului de afaceri

25.09.2017829 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Oamenii de afaceri cer modificarea legislației, astfel încât dosarele penale, pentru evaziune fiscală, să nu fie pornite și în cazul unor erori tehnice în declarațiile fiscale. Opinia aparține Asociației Investitorilor Străini, exprimată în cea de-a cincea ediție a Cărții Albe. Și asta pentru a stimula atractivitatea în domeniul investițional.

În prezent, legislaţia, precum şi abordarea practică a structurilor de urmărire penală permit iniţierea de dosare penale chiar şi în cazul depistării unor erori tehnice în declaraţiile fiscale. Astfel, iniţierea dosarelor penale constituie nişte instrumente de exercitare a presiunii asupra administratorilor agenţilor economici şi reducerii atractivității climatului investițional din Republica Moldova.

Prin urmare, mediul de business propune alinierea legislaţiei Republicii Moldova la cele mai bune practici ale Uniunii Europene privind aplicarea sancţiunilor penale pentru încălcări fiscale. Mai exact, iniţierea dosarelor penale să aibă loc în cazul constatării evaziunii fiscale în proporţie de 1% din cifra de afaceri, dar nu mai puțin de 75.000 de lei.

La fel, oamenii de afaceri recomandă abrogarea integrală a Legii nr. 1466 din 29.01.2017 cu privire la reglementarea repatrierii de mijloace bănești, mărfuri și servicii provenite din tranzacțiile economice externe. Și asta pentru că, prin menținerea obligației de repatriere şi a sancțiunilor aplicate în acest sens, agenții economici rezidenți de bună-credință sunt pasibili de răspundere şi pot fi sancţionaţi pentru acțiunile/inacțiunile companiilor nerezidente care nu-şi îndeplinesc obligațiile contractuale, adică neachitarea în termen pentru mărfurile/serviciile procurate.

Astfel, pe lângă faptul că suportă prejudicii financiare cauzate de neexecutarea de către terți a obligațiilor contractuale, agenții economici rezidenți sunt pasibili suplimentar la sancțiunile din partea statului prevăzute de Legea cu privire la repatriere. Oamenii de afaceri consideră că agenții economici nu ar trebui să fie sancționați de două ori pentru imposibilitatea recuperării datoriilor legate de activitatea comercială externă. Mai mult decât atât, prin abrogarea Legii nu va avea de suferit securitatea statului, deoarece agenții economici sunt interesați în repatrierea și încasarea mijloacelor bănești din comerțul extern.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...