37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Bugetul de stat este prejudiciat anual cu sute de milioane de lei, din cauza iresponsabilităţii funcţionarilor

Bugetul de stat este prejudiciat anual cu sute de milioane de lei, din cauza iresponsabilităţii funcţionarilor

06.12.2013868 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Bugetul de stat este prejudiciat anual cu sute de milioane de lei, din cauza iresponsabilităţii funcţionarilor

Mai puţin de jumătate din prescripţiile Curţii de Conturi ajung să fie executate de către instituţiile de stat. Experţii explică această stare de lucruri prin iresponsabilitatea multor funcţionari. Ca urmare, bugetul de stat este prejudiciat anual cu sute de milioane de lei.

Foarte puţine instituţii de stat ţin cont de recomandările Curţii de Conturi.

"Se poate spune că practici bune sunt în Ministerul Finanţelor, Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe. De exemplu, recomandările Curţii de Conturi sunt foarte des discutate în Ministerul de Apărării, fapt care duce la îndeplinirea lor", a declarat Sergiu Tatarov, expert al Institutului de Politici Publice.

Experţii spun, însă, că discuţiile nu sunt suficiente.

"Nivelul de îndeplinire nu va creşte până şefii instituţiilor nu vor fi responsabili direct de acest lucru sau dacă nu vor fi motivaţi cumva", a afirmat Tatiana Savva, economist EXPERT-Grup.

În opinia lor, situaţia se va schimba numai după ce Guvernul va introduce raportarea obligatorie privind executarea prescripţiilor Curţii de Contruri. Specialiştii insistă că este nevoie şi de sancţiuni pentru ignorarea acestora.

"Desigur, oamenii trebuie să fie motivaţi, dar în cel mai rău caz să fie sancţionaţi pentru neîndeplinirea prescripţiilor. În 2012, aproximativ 200 de oameni au fost sancţionaţi, unii chiar au fost concediaţi", a subliniat Angela Pascaru, reprezentant al Curţii de Conturi.

Din cauza ignorării prescripţiilor Curţii de Conturi, anul acesta, prejudiciul adus bugetului ar putea ajunge la un miliard de lei.

Comentarii

  1. AL spune:

    Ei si….???!!! sute de dosare au fost transmise de catre curtea de conturi in instante cu depistarea diferitor incalcari grave ale diferitor institutii , dar asa si au ramas doar pe hirtie ba chiar unele dosare au si disparut si toate acestea fara ca cineva sa fie tras la raspundere

  2. Mars spune:

    Lipsa de pedeapsa genereaza prejudiciile finaciare!!! Si asa furau, dar fiind increzuti ca nu vor fi trasi la raspundere vor fura dublu, triplu! Devin milionari pe banii statului si din contul angajatilor ! Cine va pune capat hotiei?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...