37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Boala angajaţilor, mai scumpă pentru patroni

Boala angajaţilor, mai scumpă pentru patroni

31.05.20121.373 views Adevarul.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Boala angajaţilor, mai scumpă pentru patroni

Angajatorii din Republica Moldova vor fi obligaţi să plătească de anul viitor pentru primele cinci zile din concediul medical al salariaţilor, şi nu trei ca în prezent. Autorităţile speră ca astfel să economisească circa 180 de milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale.

În criză de bani, autorităţile caută noi posibilităţi de a majora veniturile bugetare sau de a pune pe umerii agenţilor economici o serie de costuri.Potrivit unor modificări ale politicilor bugetar-fiscale şi vamale pentru anul 2013, angajatorii vor plăti mai mult pentru concediul medical al salariaţilor. Astfel, în loc de cele trei zile de incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, începând din anul 2013, patronii vor fi obligaţi să plătească pentru primele cinci zile de buletin.

CONDIŢII MAI BUNE

Specialiştii de la Ministerul Finanţelor, care au elaborat proiectul, cred că în acest fel angajatorii vor fi mai responsabili şi vor crea condiţii mai bune la locul de muncă pentru salariaţi.
Un alt motiv invocat de autori este şi faptul că în ultimii ani cheltuielile statului la plata indemnizaţiilor pentru concediile medicale au crescut considerabil. Dacă în 2006 au fost achitate circa 232 milioane de lei, în 2010 suma a ajuns la 418 milioane de lei, cu 80% mai mult.

PLAFON PENTRU PATENTARI

Autorităţile estimează că după aplicarea noilor prevederi, vor economisi circa 180 de milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Aceasta nu este singura inovaţie de ordin fiscal. Ministerul Finanţelor propune să fie redus plafonul pentru veniturile obţinute din vânzări de titularii patentelor de întreprinzător, de la 300.000 la 100.000 de lei.
Dacă vor câştiga mai mult de atât timp de 12 luni consecutive, ei vor fi nevoiţi să-şi înregistreze un alt tip de afacere şi să plătească impozite. Limita propusă are ca bază plafonul de înregistrare benevolă în calitate de contribuabil al TVA de 100.000 de lei.
În acest fel, autorităţile încearcă să contracareze schemele de evaziune fiscală şi, totodată, să sporească veniturile bugetare din impozite.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Vedeti,stimati,coleji,cum autoritatile noastre asculta glasul poporului???!!! Mai pun inca o povara pe umerii patronilor,kipurile sa le faca rau lor,dar,in realitate,o sa suferim noi-angajatii….Ce patron a rezista la asa plati neintemeieate???!!! Doar,plafonul defalcarilor in Fondurile asigurarilor sociale no sa scada,dar,din potriva inca va creste din 2013!!! Mare dezordine e in Tara noastra!!!Cei de la Ministerul Finantelor foarte bine socot cheltuielile statului!!! Dar,de ce ei nu se ghindesc,ca,prin asa metode de lucru,no sa aibe venituri,din care sa socoata cheltuielile???!!! Stimati domni de la M.F.,daca luati de la noi cu 10 miini,apoi,macar,cu o mina datine!!! Nu taeati creanga,pe care sedeti(si,sa zic sincer,sedeti-foarte bine!!! Din contul nostru-nici de concedii de boala nu aveti nevoie!!!)

  2. Tatiana spune:

    Doamna Viorica are perfectă dreptate, parca cei de Min.Fin mai au timp sa se gindească ce povara lasa pe umerii nostrii, ei fac numai economii, dar la sigur nu economisesc acolo unde trebuie. Aşa că noi ne descurcăm cum putem, cu scopul de a supraveţui.

  3. Mariana spune:

    Totusi cum ramine cu prima zi care era din contul angajatului in anul acesta? A fost declarat neconstiturionala aceasta norma, s-a creat un vid legislativ pe care parlamentul trebuia sa-l acopere. Pina la urma prima zi di boala e din contul bugetului de asigurari sociale sau din contul angajatorului?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...