37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM va menține rata de bază la nivelul de 9% anual. Care sunt ratele de dobândă stabilite

BNM va menține rata de bază la nivelul de 9% anual. Care sunt ratele de dobândă stabilite

23.02.2017625 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a adoptat prin vot unanim, în cadrul ședinței de astăzi, menținerea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 9.0 la sută anual.

Totodată, BNM a adoptat menținerea ratelor de dobândă: 

- la creditele overnight la nivelul actual de 12.0 la sută anual; 

- la depozitele overnight la nivelul actual de 6.0 la sută anual.

- se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 35.0 la sută din baza de calcul.

- se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0 la sută din baza de calcul.

- în contextul coordonării politicilor monetară și bugetar-fiscală, de a continua discuțiile cu Ministerul Finanțelor în vederea diversificării mecanismelor de gestionare a lichidității.

Analiza celor mai recente date statistice relevă menținerea ratei anuale a inflației sub limita inferioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută.

Rata anuală a inflației în luna ianuarie 2017 a înregistrat nivelul de 3.0 la sută, fiind cu 0.6 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă.

Evoluția ratei anuale a inflației este în concordanță cu ultima prognoză a BNM (publicată în luna februarie 2017) și validează corectitudinea deciziilor de politică monetară din anul 2016.

În luna ianuarie 2017, rata anuală a inflației de bază s-a situat cu 0.6 puncte procentuale sub nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 3.9 la sută.

În aceste condiții, membrii Comitetului executiv al BNM, în ședința din 22 februarie 2017, au decis prin vot unanim să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 9.0 la sută anual.

Decizia vizează asigurarea plasării ratei inflației în proximitatea țintei de 5.0 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale. În același timp, conduita politicii monetare urmărește asigurarea condițiilor monetare reale adecvate susținerii creditării și economisirii, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilitățile și incertitudinile din mediul extern.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 martie 2017, conform calendarului anunțat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...