37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM, supraveghere specială asupra celor mai importante trei bănci: „Se confruntă cu probleme legate de nivelul creditelor neperformante”

BNM, supraveghere specială asupra celor mai importante trei bănci: „Se confruntă cu probleme legate de nivelul creditelor neperformante”

26.10.2016247 views Ziarul Național.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că, în primele nouă luni ale anului curent, activele băncilor din R. Moldova au înregistrat o creștere, băncile sunt destul de bine capitalizate, însă se confruntă cu unele probleme legate de nivelul creditelor neperformante, menținându-se tendința de diminuare a activității de creditare.

În iunie 2015, BNM a instituit procedura de supraveghere specială asupra celor mai importante trei bănci din R, Moldova - BC „Moldova-Agroindbank” S.A., BC „Moldindconbank” S.A. și B.C. „Victoriabank” S.A., care dețin în total 64,7 la sută din activele sectorului bancar. După modificările recente în legislație, supravegherea specială a fost substituită cu supravegherea intensivă până la soluționarea problemelor existente în aceste bănci.

Potrivit unui comunicat al BNM, în primele nouă luni ale anului curent, activele totale ale băncilor au constituit 72,7 miliarde de lei, majorându-se cu 5,7 la sută sau cu 3,9 milioane de lei comparativ cu finele anului precedent.

La 30 septembrie curent, portofoliul de credite brut a constituit 50 la sută în totalul activelor sau 36,3 miliarde de lei, micșorându-se pe parcursul a 9 luni ale anului 2016 cu 4,8 la sută. De asemenea, s-a redus și volumul total al creditelor noi acordate cu 12,3 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. Micșorarea este cauzată de situația economică din țară, de lipsa cererii la credite, precum și de rata medie a dobânzii înaltă la credite. Astfel, băncile au majorat investițiile în valori mobiliare de două ori, constituind 13,9 la sută din totalul activelor.

Restul activelor, care constituie 36 la sută, băncile le dețin în conturile deschise la Banca Națională, în alte bănci, în numerar ș.a.

Pe parcursul a nouă luni ale anului 2016, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor a crescut cu 5,8% față de finele anului precedent, constituind pe sector 15.8 la sută la 30 septembrie curent. Indicatorul menționat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare alcătuind 32,9 la sută, anunță BNM.

Cele mai mari dinamici ascendente a creditelor neperformante au fost înregistrate de băncile aflate sub supraveghere intensivă (specială), inclusiv ca urmare a cerințelor emise de către Banca Națională a Moldovei privind reclasificarea creditelor, pornind de la abordarea prudențială aplicată de BNM. De menționat că majoritatea creditelor reclasificate au fost acordate anterior instituirii de către BNM a supravegherii intensive.

BC „Moldindconbank” S.A. și BC „Victoriabank” S.A. încalcă limita maximă de 15 la sută stabilită în actele normative ale BNM cu privire la expunerea maximală. Banca Națională a solicitat întreprinderea măsurilor în scopul conformării indicatorului respectiv cu cerințele legislației în vigoare în termene restrânse.

Media suficienţei capitalului ponderat la risc a constituit 28,7 la sută, în creștere cu 2,4 procente comparativ cu finele anului precedent, indicator respectat de toate băncile, variind între 21,6 la sută și 139,7 la sută.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...