În luna ianuarie curent rata anuală a inflaţiei a constituit 13,4%, fiind cu 0,2 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă. Potrivit Băncii Naţionale, este pentru prima dată în ultimele 12 luni când s-a înregistrat o diminuare a ritmului anual al inflației.
„Această evoluție confirmă ultima prognoză a BNM cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015", se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Totuşi, potrivit BNM, riscurile externe la adresa inflației rămân ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova.
„Riscurile externe se propagă prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în evoluția ulterioară a inflației", se precizează în comunicat.
Totodată, există şi riscuri interne, din cauza amânării aprobării politicii fiscale pentru anul 2016 din perspectiva conduitei politicii fiscale.
În schimb, riscurile la adresa inflației asociate preponderent deprecierii monedei naționale din anul precedent sunt în diminuare, dar vor continua să se manifeste în perioadele următoare prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate, majorarea accizelor la unele categorii de mărfuri și, ulterior, prin efectele de runda a doua, prin prețurile la alte produse și servicii.
Banca centrală anticipează că în trimestrele următoare se vor menține presiunile inflaționiste, inclusiv din cauza condițiilor agrometeorologice nefavorabile din anul precedent.
Totuși, analizând balanța riscurilor, specialiştii BNM estimează că ritmul anual de creștere a prețurilor va scădea treptat, cu revenirea inflației în intervalul de variație de ±1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5% în trimestrul III al anului 2017.