37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM prognozează pentru anul 2018 o rată a inflației de 3,7%, iar pentru 2019 – 4,7%

BNM prognozează pentru anul 2018 o rată a inflației de 3,7%, iar pentru 2019 – 4,7%

07.02.2018621 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Națională a Moldovei prognozează pentru anul 2018 o rată a inflației de 3,7%, iar pentru 2019 - 4,7%.  Cel puțin acestea sunt datele menționate astăzi de către viceguvernatorul BNM Vladimir Munteanu, în cadrul prezentării Raportului asupra inflației.

Acesta a anunțat că inflația anuală care este exprimată prin indicele prețurilor de consum (IPC) a scăzut de la 7.9% și 7.6% în lunile octombrie și septembrie, respectiv până la 7.3% în luna noiembrie. Acest nivel al inflației a fost înregistrat și în luna decembrie.

Menținerea inflației la același nivel a fost determinată preponderent de creșterea rapidă a prețurilor la resursele energetice la sfârșitul anului trecut. Totodată, inflația de bază, care exclude prețurile la produsele ce nu pot fi influențate direct de Banca Națională, deși a înregistrat o majorare de 0.5 p.p. în ultima lună a anului trecut , continuă să se afle în limita intervalului de variație.

Prețurile la produsele alimentare în trimestrul IV, al anului trecut au contribuit la nivelul inflației cu 3.9 puncte procentuale (p. p.).

Prețurile reglementate au contribuit cu 1.5 p. p., inflația de bază cu 1.6 p. p., iar prețurile la combustibili cu 0.4 p.p.

Prețul internațional la petrol în anul 2017 s-a majorat cu peste 20 la sută. Totodată, creșterea prețurilor la combustibili în R. Moldova a înregistrat doar 5.1 la sută.

Acest fapt s-a datorat în mare parte aprecierii MDL față de dolarul SUA - (valuta de cotare a prețurilor internaționale la petrol. Munteanu a mai menționat că așa-numitul „consensus forecast" preconizează o descreștere graduală a prețurilor la petrol și la combustibili pe parcursul anilor 2018 și 2019, ceea ce va reprezenta o dinamică pozitivă pentru sectorul public și cel privat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...