37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM prevede o creștere mai rapidă a prețurilor în 2017

BNM prevede o creștere mai rapidă a prețurilor în 2017

02.02.2017640 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Națională a Moldovei (BNM) prevede o creștere mai rapidă a prețurilor în țară în anul 2017.

Instituția a majorat prognoza inflației medii anuale pe acest an încă cu 0,6 puncte procentuale - de la 4,6 la sută pînă la 5,2 la sută, iar cea pe anul viitor - cu 1,1 puncte procentuale, de la 3,8 la sută pînă la 4,9 la sută. Anunțul a fost făcut de președintele Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, care a prezentat primul Raport asupra inflației, din acest an, relatează NOI.md.

El a menționat că un ritm mai înalt de creștere a inflației în 2017 va fi condiționat de majorarea prețurilor la produsele petroliere și produsele alimentare pe piețele internaționale, precum și modificarea tarifelor la gaze, energia termică și electrică în Moldova.

Potrivit unei prognoze noi a BNM, rata anuală a inflației în Moldova va avea o traiectorie ascendentă pînă în trimestrul III 2017, după care se va diminua și se va plasa în proximitatea țintei inflației. Rata anuală a inflației, pe întreg orizontul de prognoză, se va plasa în intervalul de variație al țintei inflației. Valoarea minimă de 3,5 la sută va fi înregistrată în trimestrul I al anului 2017, iar valoarea maximă de 6 la sută - în trimestrul III din 2017.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2016 inflația în Moldova a constituit 2,4 la sută în raport cu 13,6 la sută înregistrată în anul precedent. Potrivit șefului BNM, diminuarea ratei anuale a inflației în perioada de referință s-a datorat, preponderent, cererii interne modeste, recoltei bogate din sectorul agricol, efectului unei perioade de bază înalte asociat deprecierii monedei naționale din anul 2015, precum și disipării impactului majorării tarifului la energia electrică din luna iulie 2015.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...