37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM: În debutul lunii ianuarie moneda națională a fost expusă unor presiuni de depreciere. Cauza

BNM: În debutul lunii ianuarie moneda națională a fost expusă unor presiuni de depreciere. Cauza

28.02.2017800 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În debutul lunii ianuarie moneda națională a fost expusă unor presiuni de depreciere, relevă Banca Națională a Moldovei în cadrul unui comunicat. S-a întâmplat pe fondul unei insuficiențe de ofertă de valută în raport cu necesitățile importatorilor (de resurse energetice, produse farmaceutice etc.). Această insuficiență a persistat în ultima săptămână a anului 2016.

În consecință, în prima săptămână a anului curent leul moldovenesc s-a depreciat cu 1.0 la sută față de dolarul SUA. Ulterior, în condițiile echilibrării cererii și ofertei nete de valută, a urmat o corecție a cursului până la finele lunii ianuarie - leul apreciindu-se cu 0.7 la sută (față de apogeul din ianuarie curent).

Banca Națională spune că în luna ianuarie 2017, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 101.7 la sută, comparativ cu 95.5 la sută în luna decembrie 2016.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a înregistrat o evoluție pozitivă, sporind cu 11.1 mil. USD sau cu 9.8 la sută. Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici a evoluat în direcție similară, însă în proporții mai mici, crescând cu 3.7 mil. USD sau cu 3.1 la sută.

În aceste condiții, cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA s-a apreciat ușor, cu 0.1 la sută, de la 20.1578 în luna decembrie 2016 până la 20.1345 în luna ianuarie 2017.
În ceea ce privește structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (64.1 la sută), urmată de dolarul SUA (21.2 la sută) și rubla rusească (13.3 la sută).

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...