37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM menţine la 8,4% prognoza inflaţiei pentru anul curent

BNM menţine la 8,4% prognoza inflaţiei pentru anul curent

04.08.20111.122 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

BNM menţine la 8,4% prognoza inflaţiei pentru anul curent

 

Banca Naţională a Moldovei (BNM) menţine la nivel de 8,4% rata anuală a inflaţiei pentru anului curent, şi revizuieşte în creştere prognoza pentru anul 2012.

Potrivit Raportului asupra inflaţiei Nr.3 prezentat miercuri, 4 august, de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, pentru anul viitor prognoza asupra inflaţiei a fost majorată de la 5,7% la 7,4%.

Drăguţanu a declarat presei că la baza revizuirii prognozei pentru 2012 a stat creşterea preţurilor internaţionale la produsele alimentare, care au o evoluţie diferită faţă de prognoza anterioară, precum şi evoluţia cursului de schimb dolar-euro. „Evident că va fi un curs mai depreciat al dolarului în raport cu euro”, a precizat guvernatorul BNM.

„Prognozăm nişte presiuni inflaţioniste mai mari şi din partea cererii agregate, dar şi ca urmare a majorării impozitelor indirecte în cadrul politicii fiscale pentru 2012”, a conchis Drăguţanu.

Totodată, acesta s-a arătat încrezut că în următoarele 24 de luni rata anuală a inflaţiei se va încadra în intervalul de o singură cifră. „Procesul inflaţionist în Republica Moldova s-a stabilizat. În 18 luni inflaţia a fost cu mult mai mică decât anterior, ceea ce indică asupra primelor rezultate pozitive de ţintire a inflaţiei de către BNM”, a remarcat guvernatorul BNM.

Amintim că la 5 mai curent Banca Naţională a Moldovei a revizuit în creştere prognoza asupra inflaţiei pentru 2011, de la 7,9% la 8,4%. Prognoza a fost revizuită ca urmare a majorării preţurilor reglementate pe piaţa internă, creşterii cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale şi deprecierii dolarului SUA în raport cu moneda unică europeană,

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...