37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM majorează rata de bază, rata de dobândă la creditele overnight şi rata de dobândă la depozitele overnight

BNM majorează rata de bază, rata de dobândă la creditele overnight şi rata de dobândă la depozitele overnight

29.07.20111.442 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

BNM majorează rata de bază, rata de dobândă la creditele overnight şi rata de dobândă la depozitele overnight

 

În cadrul şedinţei Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei de ieri, 28 iulie 2011, s-a decis ca rata de bază, rata la creditele overnight şi cea la depozitele overnight să fie majorate cu un punct procentual. În acelaşi context, s-a hotărât menţinerea la nivelul de 14% a normei rezervelor obligatorii, comunică Serviciul de Presă al BNM. Vezi în continuare ce influenţă va avea decizia BNM asupra activităţii băncilor.

Potrivit explicaţiei economoştilor, BNM manevrează cu instrumentele politicii monetare pentru a-şi atinge obiectivul de menţinere a stabilităţii preţurilor şi a determina politica pe care o duc băncile comerciale. Experţii susţin însă că mecanismul de transmisie a politicii monetare este unul întârziat, majoritar din cauza existenţei unui volum mare de lichidităţi în sistemul bancar.

Evoluţiile recente ale preţurilor la produsele alimentare şi combustibili pe piaţa internaţională, dinamica ratei de schimb a monedei naţionale pe piaţa internă, prin suprapunere cu recuperarea economiei naţionale, au asigurat ca ritmul anual al inflaţiei să fie în concordanţă cu proiecţia pe termen scurt a Băncii Naţionale. Totodată, anticipând presiunile inflaţioniste suplimentare, BNM a decis de a majora rata de bază cu 1 p.p., de la 8 la 9%. Potrivit BNM, această decizie vizează atenuarea anticipaţiilor inflaţioniste, precum şi impulsionarea continuă a economiei.

S-a decis ca să fie majorate ratele de dobândă la creditele overnight cu 1 p.p., de la 11% până la 12 şi la depozitele overnight cu 1 p.p., de la 5% la 6%. În acelaşi timp, Consiliul de administraţie al BNM a hotărât menţinerea nivelului actual de 14% din baza de calcul a ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută.

Amintim că BNM a modificat regimul rezervelor obligatorii, care prevedea aceeaşi normă de rezervare pentru pasivele incluse în baza de calcul, indiferent de scadenţa acestora. Astfel, pentru susţinerea creşterii mijloacelor atrase de către bănci pe termen lung, BNM aplică deja rata 0% (zero) pentru mijloacele atrase de bănci şi incluse în baza de calcul a rezervelor obligatorii, a căror scadenţă este mai mare de 2 ani.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...