37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM: Inflaţia încetineşte mai rapid decât s-a estimat

BNM: Inflaţia încetineşte mai rapid decât s-a estimat

01.04.20161.099 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Deşi inflaţia se menţine încă peste limita superioară a intervalului de variaţie de ±1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5%, se înregistrează o atenuarea continuă a ritmului anual al inflaţiei, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei. În luna februarie rata anuală a inflaţiei a fost de 10,3%, în scădere cu 3,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă.

Potrivit băncii centrale, temperarea accentuată a ritmului inflaţionist s-a produs datorită diminuării contribuţiilor din partea preţurilor la produsele alimentare, inflaţiei de bază şi a preţurilor reglementate. De asemenea, este o urmare a politicii monetare restrictive şi „validează corectitudinea deciziilor de politică monetară din anul 2015", după cum se afirmă într-un comunicat al băncii centrale.

În aceste condiţii, în şedinţa din 31 martie 2016, membrii Comitetului executiv al BNM au decis să diminueze rata dobânzii de politică monetară cu 2 p. p., de la 19% până la 17% anual.

„Normalizarea graduală a conduitei politicii monetare, susţinută de aşteptările cu privire la reducerea mai rapidă a ratei inflaţiei, urmăreşte favorizarea unui climat monetar capabil să revigoreze activitatea de creditare şi economisire, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilitatea şi incertitudinea aferente situaţiei macroeconomice externe", se explică în comunicat.

BNM mai menţionează că politica monetară va continuă să fie configurată în funcţie de riscurile şi incertitudinile asociate evoluţiilor din mediul extern şi intern.

În ceea ce priveşte riscurile la adresa inflaţiei, cele externe rămân ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din ţările zonei euro şi continuarea recesiunii din Federaţia Rusă. „Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populaţiei şi cel al comerţului extern cu implicaţii asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflaţiei", se precizează în comunicat.

În acelaşi timp, există riscuri interne din cauza amânării aprobării politicii fiscale pentru anul 2016 şi incertitudinilor cu privire la politica fiscală.

Analizând balanţa riscurilor, banca centrală anticipează un proces de reducere treptată a ritmului anual de creştere a preţurilor, inclusiv datorită bazei înalte de comparaţie din anul 2015.

 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...