37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM îşi schimbă din nou prognoza asupra inflaţiei şi spune când ar putea relaxa politica monetară

BNM îşi schimbă din nou prognoza asupra inflaţiei şi spune când ar putea relaxa politica monetară

05.02.2016751 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Preţurile vor creşte, în acest an, mai puţin decât s-a așteptat. Banca Naţională a Moldovei şi-a revizuit în scădere prognoza asupra inflaţiei atât pentru acest an, cât şi pentru anul viitor, a anunţat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Potrivit noului Raport asupra inflaţiei pe termen mediu, pe parcursul anului 2016, rata anuală a inflaţiei se va plasa la nivelul de 10,1 la sută, în scădere cu 1,8 puncte procentuale faţă de prognoza fixată în noiembrie 2015. Pentru 2017, BNM prognozează o inflaţie de 6,6%.

„Este prima dată în ultimele patru trimestre când noi am diminuat prognoza inflaţiei. Vârful inflaţiei a fost în trimestrul patru din 2015, iar începând cu primul trimestru din 2016 vor fi primele semne de diminuare a ritmului de creştere a preţurilor", a declarat Drăguţanu.

Guvernatorul BNM afirmă că revizuirea în scădere a ratei inflaţiei se datorează tendinţei de diminuarea a preţurilor, în special, pentru produsele alimentare.

Guvernatorul BNM afirmă că banca centrală ar putea iniţia procesul de relaxare a politicii monetare, dar nu mai devreme de sfârşitul anului 2016.

„BNM va analiza minuţios toată informaţia care va parveni din diverse sectoare ale economiei. Scopul este de determina momentul oportun de începere a relaxării politici monetare. Nu promitem că vom începe relaxarea politicii monetare în luna următoare sau peste o lună. Totul depinde de datele statistice care vor veni. Dacă inflaţia va evolua aşa cum ne aşteptăm, evident ca până la finele anului 2016 va trebui să începem procesul de relaxare a politicii monetare" a spus Drăguţanu.

Precizăm că rata de bază stabilită de BNM la principalele operaţiuni de politică monetară a crescut până la19,5%, fapt care a dus la scumpirea creditelor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...