37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BNM a redus la jumătate rata de bază în acest an, pînă la 9,5 la sută în luna septembrie

BNM a redus la jumătate rata de bază în acest an, pînă la 9,5 la sută în luna septembrie

30.09.2016802 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis ieri să reducă rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt de la 10.0 pînă la 9.5 la sută anual. Este a șasea oară în acest an cînd BNM diminuează rata de bază pe fondul unor tendințe dezinflaționiste tot mai pronunțate, informează MOLDPRES.

BNM a redus rata de bază la jumătate în acest an, de la 19,0 la sută în februarie, pînă la 9,5 la sută în septembrie, în condițiile în care rata anuală a inflației a scăzut considerabil, de la 13,4 la sută în ianuarie la 3,6 la sută în luna august.

Relaxarea treptată a politicii monetare a dus la o ieftinire ușoară a creditelor bancare, rata medie a dobînzii la finanțările în monedă națională au coborît de la 13,6 la sută, în februarie la 12,82 la sută în august. Pe de altă parte, băncile au oferit tot mai mici profituri la depozite în lei moldovenești, care s-au redus în aceeași perioadă de la 15,12 la 10,12 la sută, iar le economiile persoanelor fizice de la 15.52 la 10.55 la sută.

Banca Centrală menționează într-un comunicat difuzat astăzi că analiza celor mai recente date statistice relevă dinamica descendentă a ratei anuale a inflației pentru a opta lună consecutiv și revenirea acesteia în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta inflației de 5.0 la sută. Rata anuală a inflaţiei pentru luna august 2016 a înregistrat nivelul de 3.6 la sută, cu 3.4 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă.

Conduita politicii monetare continuă să fie configurată în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și cel intern, constată BNM. Riscurile externe de natură dezinflaționistă sînt asociate activității economice reduse din țările zonei euro și continuării recesiunii din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, cu repercusiuni asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni prin prisma canalului remiterilor populației și cel al comerțului extern.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...