În Republica Moldova nu există probleme la cumpărarea valutei străine, pentru că, în pofida faptului că cetățenii au redus un pic volumul de vînzare a valutei în bănci și casele de schimb, agenții economici din țară au redus brusc volumul cumpărării valutei. Astfel, în luna ianuarie 2016, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 112,7%, comparativ cu 95,7% în luna decembrie 2015, informează NOI.md.
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 5 milioane de dolari SUA (sau cu 4%) și a constituit 120,5 milioane de dolari, în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici a înregistrat o diminuare în proporții mai mari, cu 24,3 milioane de dolari (sau cu 18,5%) - pînă la 106,9 milioane de dolari.
În acelaşi timp, moneda națională s-a depreciat, iar cursul mediu de schimb al acesteia în raport cu dolarul SUA a crescut, de la 19,8295 în luna decembrie 2015 pînă la 20,3133 în luna ianuarie 2016 (sau cu 2,4%).
Potrivit BNM, pe parcursul primei jumătăți a lunii ianuarie 2016, cursul de schimb al leului s-a majorat cu 5,3% față de dolarul SUA, în condițiile unei insuficiențe de valută consemnată pe piața valutară locală. Ulterior, trendul cursului s-a inversat spre o apreciere, indusă de majorarea ofertei nete de valută în raport cu cererea netă din partea agenților economici.
În ceea ce priveşte structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară a revenit în continuare monedei unice europene (61,3%), urmată de dolarul SUA (23,7%) şi rubla rusească (13,2%).