37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BERD: Remitenţele şi nesiguranţa politică sperie investitorii străini

BERD: Remitenţele şi nesiguranţa politică sperie investitorii străini

19.10.20111.261 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

BERD: Remitenţele şi nesiguranţa politică sperie investitorii străini

 

Deşi, economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere robustă în ultima perioadă, volumul mare al remitenţelor şi instabilitatea politică sperie plasatorii de capital străin, potrivit studiului BERD Perspectivele Economice din luna octombrie curent.

În analiza BERD se spune că PIB-ul Republicii Moldova va înregistra o creştere de 6% până la sfârşitul anului 2011, iar în pentru anul viitor instituţia financiară prognozează o creştere de 4%. Republica Moldova este printre ţările din regiune cu o dinamică pozitivă a PIB-ului, alături de Armenia, Ucraina şi Belarus, care până la sfârşitul anului curent vor avea o creştere a PIB-ului cu 4,5%.

În ceea ce priveşte expunerea faţă de zona euro a PIB-ului, Republica Moldova a înregistrat un indice de 15 puncte situându-se pe ultimele poziţii alături de Belarus şi Albania cu un indice de 13 şi respectiv 15 puncte.

Analiza BERD relevă că în octombrie curent, ponderea sectorul privat în PIB a fost de 15,6%. Iar în ce priveşte sistemul bancar, instituţia financiară spune că rezervele valutare brute ale Republicii Moldova sunt de 1,8 miliarde USD, cu o valoare de 31% din PIB. Activele totale ale sistemului bancar ca pondere din PIB sunt 58,9%. Cota statului în sistemul bancar este de 12,5%, iar investitorii străini au o participaţie de 41,5%. Depozitele bancare ca pondere din PIB însumează 30,6%.

Comentarii

  1. VICTOR spune:

    iNSVESTITORI STRANI INCA MULT TIMP NU O SA VINA CU POLITICA NOASTRA

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...