37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BERD a revizuit în creștere estimările privind evoluţia economiei moldoveneşti în 2016 și 2017

BERD a revizuit în creștere estimările privind evoluţia economiei moldoveneşti în 2016 și 2017

07.11.2016700 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit în creștere la 1,5 la sută estimările privind avansul economiei moldoveneşti în acest an, de la stagnarea pe care o anticipa în luna mai, potrivit ultimului raport al BERD "Perspectivele Economice Regionale", lansat la 3 noiembrie, informează MOLDPRES.

Experţii BERD prognozează o creștere a Produsului Intern Brut cu 2,5 la sută a economiei Republicii Moldova în anul 2017, cu 0,5 puncte procentuale mai mare decît se aștepta anterior. Previziunile pentru anii 2016 și 2017 sînt peste media pe regiune. BERD a revizuit în scădere prognoza pentru Europa de Est și Caucaz, regiune în care este inclusă și Republica Moldova, de la minus 0,2 la sută, cît anticipa în mai, la minus 0,4 la sută, ca urmare a unor așteptări mai pesimiste privind evoluția economiei Ucrainei, și un avans de 1,7 la sută în anul viitor.

„Economia Moldovei a revenit pe o creștere moderată în prima jumătate a anului 2016. PIB a crescut cu 1,3 la sută, susținută de majorarea consumului intern. Formarea brută de capital fix și a exporturilor de bunuri și servicii a scăzut. Reducerea exporturilor și a remitențelor a încetinit în prima jumătate a anului 2016, contribuind la reducerea deficitului contului curent. Înăsprirea politicii fiscale și monetare a ajutat să aducă inflația înapoi la o singură cifră și să mențină rezervele la un nivel ce permite acoperirea a șase luni de importuri", constată BERD.

Datoria publică este de așteptat să crească în mod semnificativ, în principal, ca urmare sprijinului oferit celor trei bănci afectate de fraudă în 2015. Cele mai mari trei bănci au rămas sub supraveghere specială a BNM, pe fondul preocupărilor cu privire la dreptul de proprietate, problemele legate de creditare și guvernanța corporativă slabă, mai menționează experții instituției financiare europene. Ei mai arată că așteptata aprobare a unui nou program cu Fondul Monetar Internațional va debloca suportul bugetar din partea altor donatori.

„Revenirea pe creștere economică în Ucraina și Republica Moldova în anul 2016, precum și creșterea în Armenia și Georgia, este de așteptat să compenseze parțial previziunile negative pentru Azerbaidjan și Belarus", se menționează în raport.

Potrivit BERD, economia României va crește în anul 2016 cu 4,8, a Ucrainei - cu 1,5 la sută, iar Federația Rusă va înregistra un declin de 0,6 la sută.

Ministerul Economiei prognozează o creştere a PIB-ului de 2 la sută în 2016 şi de 3,0 la sută în 2017, iar Banca Mondială anticipează o creștere cu 1,7 la sută a economiei Republicii Moldova în 2016 și, respectiv, cu 2,2 la sută în 2017.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...