37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BERD a înrăutăţit de la 2,5% la 1,0% prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru acest an

BERD a înrăutăţit de la 2,5% la 1,0% prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru acest an

29.10.20121.255 views Adevarul.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

BERD a înrăutăţit de la 2,5% la 1,0% prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru acest an

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit cu 1,5 puncte procentuale prognoza de creştere economică a ţării noastre pentru acest an, motivele fiind criza euro şi situaţia din agricultură.

Instituţia menţine estimarea privind evoluţia economiei în anul următor şi se aşteptă la o creştere de 3,5%, în timp ce guvernul Republicii Moldova continuă să insiste că vom avea un avans al PIB-ului de 5%.

"După doi ani de recuperare rapidă, după criza financiară, creşterea producţiei din Moldova a încetinit, ca urmare a scăderii cererii externe şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile" se menţionează într-un raport BERD. Potrivit experţilor de la BERD, pe termen scurt "perspectivele de creştere sunt nesigure și depind de evoluţia remitenţelor, exporturilor şi încrederea investitorilor".

Creşterea în regiunea în care activează BERD va încetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% în acest an, urmată de o revenire uşoară, la 3,2%, anul următor, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua să afecteze economiile ţărilor în Europa Centrală şi Ţările Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est şi Caucaz, Turcia, Rusia şi Asia Centrală, dar şi Maroc, Tunisia, Egipt şi Iordania, ţări intrate mai recent sub mandatul băncii.

În Europa de Est şi Caucaz, din care face parte şi Republica Moldova, cele mai pesimiste prognoze sunt pentru ţara noastră şi Ucraina, care vor avea un avans de doar un procent al PIB. În schimb economia Georgiei va creşte cu 6,5%, a Armeniei şi Belarus cu 5%.

Cea mai mare creştere economică din regiunea unde activează BERD este aşteptată în Mongolia de 11,5% şi Turkmenia de 10%.

Mai multe ţări din regiune vor înregistra contracţie economică în acest an, Serbia cu 0,7%, Ungaria cu 1,5%, Croaţia cu 1,9% şi Slovenia cu 2,5%.

 

Comentarii

  1. Adrian spune:

    da ne asteapta zile grele

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...